Fehér repülőgép turbulenciában a felhők között

Ez a legjobb hely a repülőn, ha utálod a turbulenciát

Jimmy Nicholson, az Airline légitársaság pilótája a TikTok-on osztotta meg hasznos tippjét a turbulenciától szorongó utasoknak.


Nicholson a videóban elmondta, hogy ha a repülőgép elején ülünk, akkor kevesebb turbulenciát fogunk tapasztalni, míg a hátul ülők számára kicsit döcögősebb lesz az út.

A poszt annak apropóján született, mert a Geophysical Research Letters című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint a tiszta levegő turbulenciája (CAT) az elmúlt 40 évben növekedett, és a kutatók szerint a CAT az előrejelzések szerint a jövőbeni éghajlatváltozás hatására fokozódni fog.

A tanulmány megállapította, hogy a növekedés az Egyesült Államok és az Atlanti-óceán északi része felett volt a legnagyobb, mivel mindkettő forgalmas repülési régió.

„A súlyos vagy annál súlyosabb CAT növekedett a legnagyobb mértékben, 2020-ban 55 százalékkal gyakoribbá vált, mint 1979-ben”

– tették hozzá a kutatók.

A turbulencia az egyik oka annak, hogy az emberek félnek a repüléstől. A Frontiers in Psychology című szaklap egy 2021-es tanulmánya szerint ez az iparosodott világ 10-40 százalékánál jellemző.

Mi okozza a turbulenciát?

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) meghatározása szerint a turbulencia olyan légmozgás, amely általában nem látható, és gyakran váratlanul következik be. Az FAA szerint a turbulenciát különböző körülmények hozhatják létre, többek között a légköri nyomás, a futóáramlatok, a hegyek körüli levegő, a hideg vagy meleg időjárási frontok vagy a zivatarok. Azonban akkor is előfordulhat, ha az égbolt látszólag tiszta.

A szövetségi szerv hozzáteszi, hogy bár a turbulencia normális és gyakran előfordul, veszélyes is lehet. A rázkódása miatt a biztonsági övet nem viselő utasok figyelmeztetés nélkül kirepülhetnek az ülésükből.

„Az utasok könnyen megelőzhetik a váratlan turbulenciából eredő sérüléseket, ha mindig becsatolják a biztonsági övüket.”
@jimmy_nicholson Best place to sit on a plane if you hate turbulence #pilot #piloto #pilotsoftiktok #turbulence ♬ original sound - Jimmy Nicholson

Nicholson a videóban egy macska hátsó végét forgatva mutatta be, hogy turbulencia esetén a repülőgép hátsó része jobban fog lengeni, mint az első, ezért érdemes előre ülni.

Hozzátette, hogy akik rosszul érzik magukat repülés közben, keressenek vizuális támpontot.

„Nézzenek ki az ablakon, és bámulják a horizontot, remélhetőleg ez is segít.”

Nicholson megnyugtatott mindenkit, hogy ha turbulencia van, akkor nem sokáig leszünk benne. A pilóta mindig úgy fogja kormányozni a gépet, hogy megpróbáljon kijuttatni belőle.

„Ne feledjük, a repülőgép nem fog leesni az égből. Minden rendben lesz. Ez csak egy bosszantó dolog. De remélhetőleg csak percekig fog tartani. Bosszantó, de ne aggódjatok. Mi nem stresszelünk emiatt”

– tette hozzá.

(Newsweek)

Nyitókép: Shutterstock