Courteney Cox és Lisa Kudrow a Jóbarátok című sorozatban

10 életre szóló lecke, amit a Jóbarátok Monicájától tanulhattunk

Sokak szerint Monica Geller vitathatatlanul a Jóbarátok legérettebb karaktere volt. Természeténél fogva anya típus volt, élvezte, hogy ő irányítja a csoportdinamikát és gondoskodik a barátairól, akár Rachelnek kellett otthont adnia, akár Joey színészi törekvéseit támogatta. Bár időnként idegesítő és túlságosan heves volt, de Monica életmódja és gondolkodásmódja még mindig értékes életleckéket tanít a rajongóknak hullámvölgyekről és arról, hogy mindig van tovább.10. Másokon segíteni hosszú utat jelent

A Jóbarátok legelső részében Monica lakótársnak fogadja magához Rachelt, ami kedvesség lehetővé teszi utóbbi számára, hogy új életet kezdjen, ami bebetonozza Monica és Rachel testvéri kapcsolatát, és új fejezetet indít el mindkettejük életében.

Néha az emberek nem veszik észre, hogy egy-egy cselekedet milyen sokat jelenthet másoknak. Monicának nem kellett volna befogadnia Rachelt, nem tudhatta, mennyire meg fog változni az élete ettől a cselekedettől. Az emberek segíthetnek önmagukon azzal, hogy másokon segítenek, még ha nem is mindig veszik észre.

9. Az elengedés nem könnyű, de néha a legjobb döntés

Monicának három jelentős kapcsolata alakul ki a sorozat során, és kettőnek azért vet véget, mert rájön, hogy nincs jövőjük. A Richarddal való szakítása különösen nehéz számára, elmondása szerint elfelejteni a férfit a legnehezebb dolog volt, amit valaha is meg kellett tennie.

Az emberek túlzottan kötődhetnek másokhoz, olyannyira, hogy el sem tudják képzelni, hogy nélkülük éljenek. Fontos azonban, hogy elengedjük a bántó vagy egyszerűen nem működő kapcsolatokat. Lehet, hogy nehéz és fájdalmas, de végül így lesz a legjobb.

8. A kirúgás nem a világ vége

Az első évadban Monica sikeres szakács, aki úton van afelé, hogy egy nap saját konyhát vezessen. Az évad második felében azonban kirúgják, így kénytelen a pulton éneklő, görkorcsolyás pincérnőként dolgozni egy '60-as évekbeli étkezdében. Végül Monica kemény munkával és sikerrel főszakács lesz. Karaktere teház a kitartás példája. Az állása elvesztése után depressziós és kissé elveszett lesz, de nem hagyja, hogy ez elsüllyessze.

Előfordul, hogy az emberek nem illenek be bizonyos munkahelyekre, és még akár ki is rúgják őket. Ez azonban nem a világ vége, hanem egy pillanatnyi visszaesés. Az elbocsátás nem feltétlenül a kudarc jele, sőt, akár egy lehetőség is lehet arra, hogy jobb dolgok felé haladjunk.

7. A szerelem a legváratlanabb helyeken várhat ránk

Monica gyerekkora óta arról álmodik, hogy megtalálja az egyetlen, igaz szerelmet, de felnőttként a szerelmi élete egyáltalán nem úgy alakul, ahogyan azt gondolta. Legemlékezetesebb és legjelentősebb kapcsolatai a Jóbarátokban (Richard, Pete és Chandler) mind szokatlan körülmények között jöttek létre: Richard jóval idősebb volt, Pete sokáig nem tetszett neki, Chandler pedig mindig is ott volt, de Monica sokáig nem tekintett rá mint férfi.

Az embereknek néha lehet, hogy egyértelmű elképzelésük van a szerelemről, aztán rájönnek, hogy az valami egészen más. Monicának alkalmazkodnia kellett az elvárásaihoz, és figyelembe kellett vennie az élet adta lehetőségeket. Néha a szerelem a legváratlanabb helyeken is megjelenhet, talán egy régi családi barátb vagy valaki olyan személyében, aki első látásra nem tűnik megfelelőnek.

6. A tisztaságot nagyra értékelik

Monica karaktere komikumának nagy része tisztaságmániájából ered. Hol a bátyja rendetlen volt barátnőjének lakásába csenget be az éjszaka közepán, csak azért, hogy kitakaríthasson nála, hol idegenek koszos autóit mossa le, máskor pedig a porszívóját takarítja végig egy kisebb porszívóval.

A legtöbb barátja idegesítőnek vagy túlzónak tartja a szokásait, de az igazság az, hogy a tisztaság elengedhetetlen, és nem sokan jeleskednek benne. Egy tiszta lakás például sokat elmond arról, aki benne lakik. A személyes higiénia is kulcsfontosságú, ahogy az ápoltság is.

5. A traumatikus gyermekkor nem szabad, hogy meghatározza a felnőtt életünket

Ross és Monica elég jó testvérpár. Lehet, hogy vannak nézeteltéréseik, és Monica nagyon nehezményezi, hogy a fiú mennyi figyelmet kap a szüleiktől, de sosem hagyja, hogy ez a kapcsolatuk közé álljon. Nem neheztel annyira az anyjára sem, aki gyakran bánik vele hanyagul vagy egyenesen kegyetlenül.

Monica egész gyerekkorban Ross árnyékában élt, ráadásul súlyproblémákkal küzdött. Ő azonban úgy dönt, nem hagyja, hogy ezek a dolgok meghatározzák a felnőtt életét. Nehéz elengedni a gyermekkori traumákat, de végül ez a legjobb. Néhány fájdalom talán sosem múlik el teljesen, de ez nem jelenti azt, hogy az ember nem tanulhatja meg, hogyan kell őket kezelni.

4. A szabályok is lehetnek szórakoztatóak

Monica a hat barát közül a legszigorúbb és legszabálykövetőbb. Szereti a szabályokat, mert elismeri, mennyire fontosak ahhoz, hogy valami valóban működjön. Persze, a szabályok lehetnek unalmasak vagy korlátozóak, de okkal léteznek.

A világ gyakran bűvöli el a szabályszegőket és a lázadókat, és bár egyes szabályok elavultak, és el kellene őket törölni, mások létfontosságúak a helyes és egészséges együttéléshez. A szabályok megszegése fiatal korban csábítónak tűnhet, de az érettség néha azt jelenti, hogy elismerjük, hogy egy adott utasítás követése nem is olyan rossz. Sőt, egyes győzelmek édesebb ízűek, ha a szabályok szerint érjük el őket.

3. Nincs azzal semmi baj, ha a legjobb vagy

Monica imád a legjobb lenni, rendkívül versengő és mindig a legjobbat követeli meg magától és a körülötte lévőktől. Mindenkinél keményebben dolgozik, mindig 110%-ot energiabedobással csinál mindent, legyen az egy főzőtanfolyam vagy egy laza pingpongmeccs. Monica szereti mások orra alá dörgölni a győzelmeit, ami kevésbé jó tulajdonság, ebben nem kell őt követni.

Bár Monica a győzelem iránti vágyát a végletekig fokozza, mégis üdítően jól érzi magát azzal, hogy ő a legjobb. Gyakran előfordul, hogy az emberek zavarban vannak, ha kilógnak a sorból, és inkább megpróbálnak elvegyülni a tömegben. Azzal azonban semmi baj nincs, ha valamiben kiemelkedő vagy, és büszke vagy rá. Mindenkinek gyakran saját magának kell szurkolnia, mielőtt mások elismerik az eredményeit.

2. Az élet nem mindig olyan, mint ahogyan eltervezzük

A hat barát közül Monica az egyetlen, akinek az élete viszonylag pontosan meg volt tervezve. Már gyerekkorában eldöntötte leendő gyerekei nevét, és elképzelte, milyen tökéletes lesz az élete. Felnőttként rájött, hogy az élete nem úgy alakult, ahogyan eltervezte; Richard nem akart gyereket, és a szakmai karrierje több hullámvölgyet élt meg, mint amire számított. Ráradásul miután feleségül ment Chandlerhez, megtudta, hogy gondjaik vannak a teherbeeséssel.

Monica azonban kitartást tanúsított, és nem hagyta, hogy bármi is visszatartsa. Alkalmazkodott a körülményeihez, és hamar elfogadta, hogy a tervek nem mindig jönnek össze. Az élet túlságosan vad és kiszámíthatatlan ahhoz, hogy előre láthassuk, és meg kell értenünk, hogy attól, hogy a dolgok nem a terv szerint alakulnak, még nem jelenti azt, hogy kevésbé értelmesek.

1. Ne féljünk a változástól

Monica és Ross a Jóbarátok legmakacsabb és legmegingathatatlanabb karakterei. Azonban mindketten komoly fejlődésen mennek keresztül a sorozat során, végül legyőzik a büszkeségüket, és megtanulják, hogyan kell kompromisszumot kötni. Monica különösen olyan alkalmazkodóképességről tesz tanúbizonyságot, amivel nem sokan rendelkeznek.

A dolgok nem mindig könnyűek, és Monica gyakran kerül kényes helyzetekbe, de sosem hagyja magát megrekedni egy problémában. Az embereknek rugalmasnak kell lenniük, és kezelniük kell a sok változást, amit az élet az útjukba sodor. Semmi sem marad ugyanolyan, de a titok abban rejlik, hogy nem ragaszkodunk semmihez. Monica tökéletes példája annak, hogy az ember tanulhat a változásokból, és ezáltal jobb emberré válhat.

(Screenrant)

Nyitókép: NBCUniversal via Getty Images / NBCU Photo Bank / Gary Null