Kertészeti eszközök a földön.

6 mód, hogyan trágyázázzunk a kertben az ételmaradékok felhasználásával

Ezeket a maradékokat közvetlenül a kertünkbe tehetjük, nincs szükség komposztáló tárolóra.

A kertészkedés nem csak hihetetlenül hálás hobbi, de az egészségre is jótékony hatással lehet: segíthet több fizikai aktivitást szerezni, miközben csökkenti a stresszt, véd a demencia ellen és küzd a szívbetegségek ellen. Nem titok azonban, hogy a kertészkedés gyorsan megdrágulhat, különösen, ha csak most kezdünk bele. Be kell szereznünk palántákat vagy magokat, aztán földet, komposztot és szerszámokat. De számos módja van a költségek csökkentésének, például ha az ételmaradékokat trágyaként használjuk a kertben. Számos ételmaradékot akkor is hasznosíthatunk, ha nincs komposztládánk. Mutatjuk az EatingWell cikke alapján.

1. Tojáshéj

Ha rántottát vagy süteményt készítünk, ne dobjuk ki a tojáshéjakat – a kertben számos módon felhasználhatjuk őket. Ha van egy többnyire ép tojáshéjunk, biológiailag lebomló magvető „edényként" használhatjuk. Óvatosan töltsük meg földdel és az általunk választott maggal, majd ültessük a földbe, amint kicsírázott. Még ha nem is használjuk palánták kiültetésére, a repedezett tojáshéj közvetlenül a kertünkbe is kerülhet, hogy kalciumot adjunk a talajnak. Ez különösen hasznos a paradicsom- és paprikanövények esetében, mivel segíthet a virágvégek rothadása ellen, de a tojáshéj éles szélei elriaszthatják a csigákat is.

2. Kávézacc

Bőséges trágyat biztosít. A kávézaccot szinte talajtakaróként rakhatjuk a kertben lévő növények köré. Ráadásul nitrogénben gazdag, ami segíthet a növények virágzásának, a zacc pedig segíthet a talaj levegőztetésében is, javítva a vízelvezetést. Az őrleményt a szobanövényekhez is hozzáadhatjuk, de erős aromája van, ami idővel zavaró lehet. A szag mérséklése érdekében keverjük össze a földet vízzel, és öntsük a keveréket a növények köré, vagy dolgozzuk be a földbe és a talaj alá.

3. Banánhéj

A banán héja nitrogént, káliumot, foszfort, kalciumot és magnéziumot adhat a talajhoz, így hatékony trágya. Emellett segíthet az olyan bosszantó kártevők, mint a levéltetvek elűzésében is. A banánhéjat többféleképpen is felhasználhatjuk a kertben, helyezhetjük közvetlenül a növények köré, megszáríthatjuk és ledarálhatjuk, vagy feldarabolhatjuk, és 3-5 centivel a talaj alá temethetjük.

4. Narancshéj

A citrusfélék héjának nemcsak csodálatos illata van, de tápértéket és kártevővédelmet is adhat a kertünknek. A narancshéj káliumban, nitrogénben, kalciumban és magnéziumban gazdag, ami segítheti a növények növekedését. A citrusfélék héja a d-limonén nevű vegyületet is tartalmazza, amelyről megállapították, hogy elriasztja a kártevőket, például a levéltetveket. A héjakat a növények körüli talajba helyezhetjük, valamint a levéltetvekkel fertőzött növények ágaira is tehetünk belőlük.

5. Diófélék

A dió az egyik legegészségesebb rágcsálnivaló, és a héjának sem kell kárba vesznie, ha van kertünk. A törött dió- vagy maghéjakat vastag, tápanyagokban gazdag talajtakaróként lehet a növények köré helyezni, melyek védőgátat képeznek, hogy lassítsák a gyomok felbukkanását, és segíthetnek a talaj levegőztetésében. Csak arra ügyeljünk, hogy a héjakról öblítsük le a sót vagy a fűszereket, mielőtt összetörjük és a talajra szórjuk őket.

6. Főzővíz

Ne öntsük ki a vizet főzés után, azt akár a növények öntözésére is felhasználhatjuk. Amikor az ételeket megfőzzük, tápanyagaik egy része a vízbe szivárog. Az olyan tápanyagokban gazdag élelmiszerek, mint a zöldségek, nitrogént, káliumot, kalciumot, magnéziumot és még sok mást is hagyhatnak a főzővízben. Ha ezt a kertben lévő növényeink öntözésére használjuk, akkor kettő az egyben: a növények megkapják a szükséges hidratálást, valamint némi táplálékot is, ráadásul felhasználjuk azt a vizet, amit egyébként elpazarolnánk.

Nyitókép: Shutterstock / Wstockstudio