Egy fekete lyuk (illusztráció)

Megtalálhatták a Földhöz legközelebb lévő fekete lyukat

Egy nemrég közzétett tanulmányban figyelemmel kísérték egy csillag pályáját, ennek köszönhetően pedig egy érdekes felfedezést tettek. Munkájuknak hála egy kutatócsoport felfedezhette a Földhöz legközelebb lévő fekete lyukak egyikét, ami elképzelhető, hogy egy nagyobb csoport tagja.


A kutatócsoport a ESA Gaia Obszervatóriumának adataira támaszkodva figyelt meg egy Naphoz hasonló csillagot. Pályájának szokatlanságából arra következtetnek, hogy egy fekete lyukkal közös kettős rendszer része lehet.

Ezáltal ez a Naprendszerhez legközelebbi fekete lyuk, és arra is utalhat, hogy a galaxisunkban szunnyadó fekete lyukak jelentős populációja létezik. A kutatást Kareem El-Badry és a Max Planck vezették.

„Az elmúlt négy évben alvó fekete lyukak után kutattam, sokféle adathalmaz és módszer felhasználásával. Korábbi próbálkozásaim a fekete lyukaknak álcázott kettőscsillagok változatos mennyiségét tárták fel, de ez volt az első alkalom, hogy a keresés meghozta a gyümölcsét”

— nyilatkozta El-Badry az eredményeikről.

A Gaia-misszió közel egy évtizede méri nagyjából 1 milliárd csillagászati objektum helyzetét, távolságát és mozgását. Az obszervatórium célja, hogy a mozgásokat nyomon követve a valaha készült legpontosabb 3D-s űrkatalógust hozza létre.

A tanulmány munkálatainak elején El-Badry és kollégái mind a 168 065 olyan csillagot megvizsgálták, amelyekről úgy tűnt, hogy két test körüli pályán keringenek.

Egy kis videós ismertető a fekete lyukakról: 

Ez alatt találtak egy csillagot, melynek a pályája alapján egy fekete lyukú kettős kísérője kell, hogy legyen. A szakértők így beszéltek arról a módszerről, mellyel feltárták szokatlan mozgási rendszert:

„A Gaia adatai megszabják, hogyan mozog a csillag az égen, egy ellipszist rajzolva ki, ahogy a fekete lyuk körül kering. A pálya mérete és periódusa alapján meg tudjuk határozni a láthatatlan kísérő tömegét.”

Természetesen további műszerekkel is megpróbálták bizonytani az adataikat, így lehetőségük támadt arra, hogy a csillag pályáját befolyásoló erőket megfigyeljék és kutassák. A kiegészítő kutatások megerősítették a Gaia BH1 pályamegoldását, vagyis azt, hogy a csapat elmélete helyes.

Ez jelentheti az első olyan — Tejútrendszerben található — fekete lyuk felfedezését, melyet a röntgensugárzása vagy más energetikai kibocsátásai alapján találtak meg. Amennyiben az eredmények valóban hitelesek, akkor az azt jelentheti, hogy a közelünkben egy robusztus populációja van a szunnyadó fekete lyukaknak.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: ScienceAlert