Asztmás kislány inhalátorral

Van remény: az asztmások hamarosan újra lélegezhetnek

Az Edith Cowan Egyetem által vezetett új kutatás fontos felfedezést tett, amely hatékonyabb kezelést eredményezhet a világ 262 millió asztmás betegének.

A Dr. Stacey Reinke (ECU) és Dr. Craig Wheelock (Karolinska Intézet, Svédország) által vezetett tanulmány szerint a súlyos asztmásoknak a vizeletükben kimutatható biokémiai (metabolit) profilja eltérő az enyhe és közepes asztmásokhoz és az egészséges személyekhez képest.

A kutatók 11 ország több mint 600 résztvevőjének vizeletmintáit elemezték az U-BIOPRED tanulmány részeként, amely egy európai szintű kezdeményezés a súlyos asztma különböző altípusainak azonosítására és jobb megértésére, számol be róla a Medical Xpress.


A kutatócsoport felfedezte, hogy a súlyos asztmásoknál csökkent egy bizonyos típusú metabolit, az úgynevezett karnitin, amely fontos szerepet játszik a sejtek energiatermelésében és az immunválaszokban.

További elemzések megállapították, hogy a karnitin anyagcsere alacsonyabb volt a súlyos asztmásoknál. Ezek az új eredmények segíteni fogják a kutatókat abban, hogy új, hatékonyabb terápiákat dolgozzanak ki az asztmások számára.

Sok ember számára nagy probléma

Reinke, az ECU Integratív Metabolomikai és Számítógépes Biológiai Központjának munkatársa szerint létfontosságú az asztma kezelésének javítása.

„Az asztma 2,7 millió ausztrált érint, és 2020-ban Ausztráliában 417 asztmával összefüggő haláleset történt. Súlyos asztma akkor fordul elő, ha valakinek az asztmája nem kontrollálható, annak ellenére, hogy nagy mennyiségű és/vagy többféle gyógyszerrel kezelik. Ahhoz, hogy új kezelési lehetőségeket találjunk és fejlesszünk ki, először is jobban meg kell értenünk a betegség mögöttes mechanizmusait”

– fogalmazott.

Ennek egyik módja a szervezet kémiai profiljának, vagyis a metabolizmusnak a vizsgálata, amely pillanatfelvételt ad az egyén aktuális fiziológiai állapotáról, és hasznos betekintést nyújt a betegség folyamataiba.

„Ebben az esetben az asztmások vizelet-metabolizmusát arra tudtuk felhasználni, hogy alapvető különbségeket azonosítsunk az energia-anyagcserében, amelyek az asztma ellenőrzésére irányuló új beavatkozások célpontját jelenthetik”

– tette hozzá Reinke.

A vizelet valóban elárulhatja, mi történik a tüdőben?

Reinke szerint nehéz és invazív lehet a tüdő közvetlen vizsgálata, de szerencsére sok eret tartalmaz.

„Ezért a tüdőben bekövetkező bármely biokémiai változás bejuthat a véráramba, majd a vizelettel kiürülhet. Ezek még csak előzetes eredmények, de tovább fogjuk vizsgálni a karnitin anyagcseréjét, hogy felmérjük, milyen potenciál rejlik benne, mint új asztma-kezelési célpontban.”

Nyitókép: Pexels