Facebook, Instagram és Whatsapp telefonos ikonok

Zuckerberg megalapítja a metaverzumot, de nem tárgyalt az eredeti megalkotójával​

Mark Zuckerberg bejelentette, hogy a következő nagy szintlépése a Facebooknak a Metaverzum megalapítása lesz. Ebben csak az az egy bökkenő van, hogy nem tárgyalt még ennek a kitalálójával. De mit is jelent ez, és honnan ered?

Néhány napja Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója egy az óriási techvállalat jövőjét érintő óriási változást jelentett be, amelynek a neve is megváltozik Metára, és egy metaverzumot hoznak létre belőle. Ez gyakorlatilag egy szimuláció lesz, amiben a felhasználók az avatarjaikon keresztül valós időben kapcsolatba léphetnek egymással, magában foglalva az Instagramot, a Whatsappot és persze a Facebookot.

Ez a fogalom először Neal Stephenson Snow Crash című könyvében jelent meg. A történet szerint a mi valóságunk mellett az emberek életében nagy szerepet kap a virtuális tér, ahol nemcsak mint tartalomfogyasztóként lépegetünk, hanem át is éljük az eseményeket a digitális mezőben. A felhasználó nem különböző oldalakon keresztül böngész, hanem egy animált utca kerül a középpontba, ahol saját karaktereinkkel bolyonghatunk és tevékenykedhetünk. Egyébként az avatár fogalma ennek köszönhetően került be a köztudatba az alteregó megfelelőjeként. A könyvben a metaverzum egy olyan decentralizált, digitális tér, ami főleg kriptovalutára épül, és egy virtuális univerzumhoz kapcsolódik.

Az író elmondása szerint mindig hízelgő, ha egy szerző megírt ötletei annyira inspirálnak valakit, hogy időt, energiát, pénzt és kreativitást nem kímélve megpróbál valami újat alkotni. Őt is sokszor megkeresték már hasonló témákban, valamint több szerződést is aláírt már azzal kapcsolatban, hogy felhasználhatják-e a szellemi tulajdonát.

A Facebook esetében viszont ez nem így történt. Stephenson soha nem beszélt Zuckerbergel a tervek kapcsán. Az egyelőre nem tisztázott, hogy ennek lesznek- e jogi következményei.

Forrás: Könyves Magazin