A Nap (illusztráció)

Ilyen közelről még sosem láttad a Napot — látványos fotókat tettek közzé

Az Inouye napteleszkóp egyéves évfordulóját ünnepelve egy olyan arcát mutatták meg a fő csillagunknak, amit még nem láttunk korábban. A műszer teljesítményéről a kutatók ódákat zengenek, ellenben nem mindenki ilyen elégedett. A tudományos áttörést az őslakosok kulturális árulásnak érzik, ebből pedig még komoly problémák származhatnak.


A közzétett fotón a Nap légkörének középső része, az úgynevezett kromoszféra látható. Szemmel láthatóan a tüzes plazma fényes hajszálai a koronába áramlanak egyfajta méhsejtszerű pórusmintázatból. Ezeket a hólyagos foltokat granuláknak nevezik, és mindegyikük körülbelül 1600 kilométer széles.

A Nap kromoszf\u00e9r\u00e1j\u00e1nak egy szelete nagy felbont\u00e1sban

Fotó: NSO/AURA/NSF

A szakértők szerint mindegyik portré 82 500 kilométer széles, ami a Nap teljes átmérőjének csupán egyszámjegyű százaléka. Konteksztusba helyezve készítettek egy olyan ábrát is, melyen a Földhöz viszonyítva mutatják a Nap egy apró részletét.

K\u00f6zelk\u00e9p a Nap kromoszf\u00e9r\u00e1j\u00e1r\u00f3l a F\u00f6lddel m\u00e9retar\u00e1nyosan r\u00e1ter\u00edtve

Fotó: NSO/AURA/NSF

A felvételeket a napteleszkóp egyéves évfordulója alkalmából tették közzé. A Nap kromoszférája általában láthatatlan, és csak teljes napfogyatkozáskor pillantható meg, amikor vörös peremet képez az elsötétített csillag körül. Az új technológia azonban — a ScienceAlert cikke szerint — megváltoztatta ezt. Az Inouye-teleszkóp ugyanis képes a Nap kromoszféráján belül is apróbb részleteket mutatni.

Nem véletlen, hogy számos csillagász és űrkutató Galilei óta az emberiség legnagyobb előrelépésének nevezte ezt a technológiát a Nap tanulmányozásában.

Egy nemrég kiadott közleményben Matt Mountain — csillagász és űrteleszkóp-kutató — köszönetet nyilvánított a teleszkóp elkészítéséért többek között Hawaii népének is. Ez azért fontos, mivel a Maui vulkánon, a Haleakalā-n építkeztek, amely kulturális és spirituális szempontból fontos a hawaii őslakosok számára.

Bár a készítők és kivitelezők büszkén állítják, hogy a munkálatokba az őslakosokat is bevonták, mégis egyes bennszülöttek szerint a műszer a fehér gyarmatosítók sértése. A Mauna Kea szunnyadó vulkánra szánt másik hatalmas teleszkóp is nagy ellenállásba ütközött, a hasonló tervek pedig még számos problémát jelenthetnek a jövőben.

Nyitókép: Shutterstock