lábnyomok a homokban

Kiderült, kié valójában az Ördög lábnyomának hívott lenyomat ezen az olasz vulkánon

A legenda szerint maga az Ördög sétált lefelé erről az olaszországi hegyről, közvetlenül azután, hogy a feltörő láva elöntötte azt. A kutatások most egy kevésbé misztikus, de annál érdekesebb magyarázatot adtak ezekre a lábnyomokra, amik ténylegesen egy vulkánkitörés után keletkeztek, és örökre benne maradtak a talajban.

Dél-Olaszországban található a Roccamonfina nevű kialudt vulkán, ahol a történelem legrégebbi lábnyomait fedezték fel. A helyiek az „Ördög ösvényének" nevezik ezt a szakaszt, ugyanis a nyomok keletkezése nem mindennapi, hiszen nem sokkal a kitörés után nyomódtak a földbe, azaz a lávába.

A kutatók 2001 óta próbálnak magyarázatot találni a több tucatnyi lábnyomra. Eddig 64 nyomot különböztettek meg, de hogy ki hagyta őket és miért, az egészen mostanáig rejtve maradt. Egy kutatócsoport munkájának köszönhetően további 14-et tudtak az eddigiekhez kapcsolni, amiknek érdekességük, hogy nem lefelé, hanem a csúcs irányába haladnak.

Az eddigi elképzelések szerint az ottani őslakosok a lávafolyam és a mérgező gázok elől menekülhettek, tehát az új felfedezések teljesen megváltoztatják az eddigi nézőpontot. A nyomok 350 ezer évvel ezelőttiek, ami azért lényeges, mert a Homo sapiens őseinknek csak 315 ezer évvel ezelőtt alakultak ki jellegzetes vonásaik.

A kutatók elmondása szerint a neandervölgyiek egy csoportja sétált a környéken közvetlenül a katasztrófa után pár órával, bár a fajmegnevezést nem tényként, csupán egy elképzelésként kezelik. A kitörés után hátrahagyott puha homokba süppedtek bele a lábaik, a talpnyomok pedig később megszilárdultak. A talajnak nagyjából 50 Celsius-fokosnak kellett lenni, tehát továbbra is egy nagy kérdés, vajon miért merészkedtek a veszélyes és — a feltörő gázok miatt — káros környezet forró földjére.

A Roccamonfina vulk\u00e1n oldal\u00e1n tal\u00e1lhat\u00f3 titokzatos l\u00e1bnyomok

Fotó: Instagram/lindadielemans

Az okokra csak találgatni lehet, de a szakértők szerint a felfelé haladó lépések, a lassú tempóra utaló jelek és a közelben talált bazalt eszközök arra utalnak, hogy ők voltak a hely őslakosai, és számukra mindennaposak voltak az ilyen vulkánkitörések és az azokat követő kies környezet.