Egy egér

Megtalálták a fiatalság forrását? Már egereken tesztelik a módszert

Az öregedés jelei ellen mindannyian védekezni szeretnénk, egészen idáig azonban nem volt egy kifejezett varázsszer erre a célra. Ezúttal a kutatók olyan kísérleteket végeztek egereken, melyek jelentősen visszafordították az idő jeleit. Bár még kezdetleges fázisban van a találmány, mégis ez jelentheti a kulcsot a fiatalság megőrzéséhez.


„Nagy örömünkre szolgál, hogy ezt a megközelítést az egész élettartam során alkalmazhatjuk az öregedés lassítására a normális állatokban. A technika biztonságos és hatékony az egereknél"

— olvashatjuk a tanulmány vezető szerzőjének a szavait a ScienceAlert cikkében.

A tesztek során az egerek sejtjei, valamint a bőrük is megfiatalodott, mely szerint a gyulladások és a sejthalál esélyét is jelentősen csökkenteni tudták. Az állatok bőre sokkal ruganyosabbá vált és kevésbé hegesedett. Szakértők szerint a tanulmány nem csak a fiatalság forrását nyújthatja, hanem az orvostudományban is egy jelentős előre lepésnek számít, mivel jelentős mértékben javítja a szervezet ellenálló- és regeneráló képességét is.

A találmány egyelőre csak egereknél működik, viszont a kezelést biztonságosnak találták, így elképzelhető, hogy emberek számára is elérhető lesz a jövőben.

A tudósok négy jól ismert — a DNS jellemzőit szabályozó — fehérjével kísérleteztek, melyeket együttesen Yamanaka-faktoroknak neveznek. Arra voltak kíváncsiak, vajon hogyan hatnak ezek az anyagok az egerekre hosszabb távon. Ehhez három csoportot figyeltek meg. Az elsőben olyan állatok szerepeltek, akik 25 hónaposok voltak, amely nagyjából 80 emberi évnek felel meg. A kísérletük egy hónapon keresztül tarott.

A másodikban és a harmadikban 5-22, valamint 12-22 hónapos kor közötti egereket teszteltek hosszabb időn keresztül. A legrövidebb ideig kezelt rágcsálókon nem vettek észre jelentős változást, míg a másik két csapat esetében a fiatalodás jelei mutatkoztak, a rák vagy egyéb egészségügyi problémák megnövekedett kockázata nélkül.

A kísérletek nagyon pozitív kimenetelűek voltak, így nem kizárt, hogy a jövőben az embereken is alkalmazhatják majd az eljárást, így segíthetnek átugrani az öregedés fájdalmas részeit. Ehhez viszont még hosszú kísérletek és tanulmányok szükségesek.


Nyitókép: Unsplash/Sandy Millar