Orrspray

Hamarosan tesztelni kezdik az Alzheimer-kór elleni orrspray-t

Áttörés jöhet az Alzheimer-kór gyógyításában.

Fontos mérföldkőhöz érkezett az Alzheimer-kór gyógyítása, a bostoni Brigham and Women's Kórházban hamarosan megkezdik ugyanis a kórság megelőzésére és lassítására szolgáló orrspray tesztelését. Ha az intézmény kísérletei pozitív eredménnyel zárulnak, fontos áttörést jelent a betegség gyógyításában.

„Az elmúlt két évtizedben preklinikai bizonyítékokat gyűjtöttünk össze, amelyek azt sugallják, hogy ez az orrba adott vakcina potenciálisan alkalmazható az Alzheimer-kór ellen. Ha az embereken végzett klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a vakcina biztonságos és hatékony, akkor ez egy nem toxikus kezelést jelenthet az Alzheimer-kórban szenvedők számára"

– írta egy nemrégen kiadott közleményben a kutatást vezető Howard Weiner, a kórház neurológiai központjának munkatársa, aki „figyelemre méltó mérföldkőnek" nevezte a kísérletet, melyben tizenhat, 60 és 85 év közötti, az Alzheimer-kór korai tüneteit mutató személy vesz részt.

Az orron keresztül alkalmazandó készítmény az immunrendszert egy kísérleti anyag, a más gyógyszerkészítményekben is használt protollin segítségével serkenti, amely kiválthatja a béta-amiloid plakkok, vagyis az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható fehérjerögök eltávolítását az agyban.

Ez a vakcina az immunrendszer egy újfajta ágát használja fel az Alzheimer-kór kezelésére – mondta Tanuja Chitnis, a Brigham neurológia professzora, aki hozzátette, hogy az ezen a területen végzett kutatás megnyitotta az orvostudomány számára az utat, hogy ne csak Alzheimer-kór, hanem más neurodegeneratív betegségek gyógyításában is áttörést jelentsen.

A tudósok célja a vakcina biztonságosságának meghatározása. A gyógyszer megteremtheti az alapokat ahhoz, hogy felvegyük a harcot a demencia leggyakoribb okaival, mindezt azonban többéves klinikai vizsgálatok előzik meg.

Nyitókép: Shutterstock / Nadia Levinskaya