Egy parasztház Banksy egyik képével ellátva

Újabb Banksy-graffiti semmisült meg — 500 éves házzal együtt rombolták le

A graffitiművészet egyik legnagyobb hátránya, hogy az alkotások nem örök életűek. Némelyiküket lefestik más alkotók, míg olyanok is vannak, amik építkezés során tűnnek el. Ez alól Banksy képei sem képeznek kivételt.


Herne Bay városában volt megtalálható az a romos parasztház, melynek oldalát bárki tudta nélkül egy Banksy-kép díszítette. A szóban forgó graffiti a Morning is Broken című freskó volt, ami egy ablakban álló fiút és a macskáját ábrázolta. A főszereplő karakter éppen az ablaka függönyét húzta el a képen.

Az épület már 500 éves volt, a lebontását pedig tavaly engedélyezték. A telket a Kitewood ingatlanfejlesztő cég vásárolta fel, melynek célja, hogy 67 otthont építsen a rendelkezésre álló területen. Mivel a világhírű graffitiművész nem látta el képaláírással vagy szignójával a képét, így a lebontás bármilyen akadály nélkül, gyorsan lezajlott.

A festmény eredetéről sem bontók, sem a földtulajdonos nem tudott.

„Fogalmunk sem volt róla, hogy ez egy Banksy. Rosszul éreztem magam, amikor rájöttem, hogy az. Tegnap kezdtük el bontani. A földtulajdonos végignézte, ahogy csináljuk, és ő sem tudott róla"

— mondta George Caudwell, vállalkozó.

Banksy a lebontást követő napon osztotta meg a hírt Instagram-oldalán.

Az utóbbi időben nem ez volt az egyetlen Banksy-kép, ami hasonlóan végezte. Nemrég Valentin-nap alkalmából készített egy képet, aminek az egyik fő alkotóelemét többször is eltávolították. A kép történetéről, illetve a hátterében álló üzenetről itt tudsz részleteket olvasni.

Forrás: ARTnews