Banksy Valentine’s Day Mascara című képe

Másodszorra is eltávolítják a fagyasztót Banksy legújabb graffitije elől

Banksy legújabb, Valentin-nap alkalmából készített graffitiének elengedhetetlen részét képezi egy igazi fagyasztó. Ezt a részletet február 14-e óta már másodszorra tűntetik el. Látható lesz így valaha teljes egészében a kép?


Az angliai graffitiművész 2023 Valentin-napjára festette a Valentine’s Day Mascara című művét. A kép központi témaköre a családon belüli erőszak. Az alkotáson két karakter szerepel: egy nő, aki felduzzadt ajkakkal, monoklival és kiütött fogakkal van jelen, illetve a férje, akinek már csak a lábai lógnak ki egy fagyasztóládából.

A nő egy ötvenes évekbeli háziasszonyként van ábrázolva kinyújtott kezekkel. A testtartások és a helyzet azt sugallja, hogy a bántalmazott nő megölte a férfit, majd a holttestet a fagyasztóládába tette. A láda egy fontos eleme a műnek, és pont az teszi különlegessé, hogy nem egy festett elemről van szó, hanem egy tényleges használati tárgyról, ami beleolvad a képbe.

A február 14-ei elkészítés után pár órával a helyi kerületi tanács munkásai biztonsági aggályokra hivatkozva eltávolították a fagyasztóládát. Néhány órával később visszavitték a népszerűvé vált darabot a kiállítási helyére, egy nappal később viszont maga a ház tulaja tett óvintézkedéseket. Egy teherautóba pakolták a freskó fagyasztóládáját.

Segítségül később egy londoni galériát hívott, akikkel azonnal plexiüveget tettek a graffiti elé, hogy senki se tudja megrongálni. Az ingatlan tulajdonosa így nyilatkozott a helyzetről:

„Most, hogy ez felkerült, remélhetőleg megvédi a művet a vandáloktól, vagy attól, hogy bárki megjelölje vagy felcímkézze a falat. Hogy találunk-e valamit, amivel egyszerűen csak pótolni tudjuk időközben a fagyasztóládát, ami nem számít, ha eltűnik, azt még vizsgáljuk."

A Banksy-művek eltávolítását és későbbi értékesítését maga a művész sem helyesli. Ő, illetve hitelesítő csapata is ragaszkodik ahhoz, hogy a festmények az eredeti környezetükben maradjanak meg. Éppen ezért van az, hogy néhány eredeti mű már egyáltalán nem is látható, hiszen más graffitisek átfestették.

Ennek ellenére vannak bizonyos esetek, amikor kivágott faldarabok mégis a piacra kerülnek. 2013-ban például egy 9 x 8 méter átmérőjű, több mint 2 ezer kilogrammos téglafaldarabot árvereztek el. A vásárló 209 ezer dollárt fizetett a műért.

Nyitókép: Getty

Forrás: ARTnews