A világszintű túlfogyasztásról nyílt kiállítás a Ludwigban
Az 1980-as években indult útjára a „slow forradalom", mely kezdetben a gyorséttermek elleni tiltakozásában nyilvánult meg, valamint az egészséges, helyi gazdálkodók által termelt alapanyagokat használó, minőségi étkezés fontosságára hívta fel a figyelmet.
„Carlo Petrini gasztronómus kezdeményezése az elmúlt évtizedek során globális mozgalommá duzzadt, és számos területen hódít a munkától az utazáson és a dizájnon át a médiafogyasztásig"
– idézte fel a kiállítás keddi sajtóbemutatóján a Ludwig Múzeum igazgatója, Fabényi Julia, aki azt is hozzátette, hogy a kiállítás a ma divatos slow living mozgalomból indult ki.
Sokkal inkább olyan alternatív gyakorlatokat, szelíd vagy radikális megközelítéseket vonultat fel, amelyek kiutat mutatnak a fogyasztói spirálból, a rohanó életmód helyett a pillanat valós megélésére épülő életszemléletet képviselnek.
Jan Elantkowski, Készman József és Üveges Krisztina kurátorok elmondták: a széles műfaji spektrumot átfogó alkotások egy része kritikai állásfoglalás, mások a jövő kihívásaira kínálnak utópikus modelleket, némelyek pedig a művészetfogyasztási szokások, érzékelési és befogadási rutinok megváltoztatására késztetnek.
A Ludwig Múzeum Csizek Petra, Jan Elantkowski, Készman József, Petró Zsuzska, Popovics Viktória és Üveges Krisztina által rendezett tárlata szeptember 5-ig lesz látogatható.
- Szecesszió kiállítás nyílt az Iparművészeti Múzeumban - IN ›
- A világ leghíresebb múzeumait járhatjuk be online - IN ›
- Tippek a karantén utáni motivációra - IN ›