Zöld dinó a homokos parton

3 irtó furcsa lény, melyek a dinók korában éltek

A dinoszauruszok körülbelül 165 millió éven keresztül uralták a bolygót, azonban messze nem ők voltak az egyetlen különleges lények a Földön. Világunk akkoriban sok olyan furcsa és csodálatos fajjal büszkélkedhetett, amelyeket ma már csak nagyon kevesen, vagy talán senki se ismer. Tegyünk egy kis utazást az időben, és nézzük meg milyen furcsa állatokat hordott még akkoriban a Föld a hátán.


Az antarktiszi sárkány

A közelmúltban a BBC Prehistoric Planet című műsorában bemutatott Kaikaifilu a késő kréta antarktiszi tengerek királya volt, körülbelül 66 millió évvel ezelőtt.

Kaikaifilu egy moszaszaurusz volt, azaz egy tengeri hüllő, amely a modern gyíkokkal és kígyókkal a legszorosabb rokonságban áll. A Kaikaifilu teste hosszabb, kígyózóbb volt, mint a viszonylag terjedelmes moszaszauruszoké. Becsült hossza 10 méter volt és ezzel az egyik legnagyobb csúcsragadozó volt a Déli-sarkon. Uralkodása azonban nem tartott sokáig, mivel a kréta korszak végére a moszaszauruszok mind kihaltak.

A hosszú gyík

A kígyók eredete és végtagjaik elvesztése továbbra is az egyik legvitatottabb téma a paleontológiai közösségen belül. Tehát amikor megkérdőjelezhető körülmények között, valahogyan előkerült Németországban egy brazil kígyóhüllő kövülete és megvizsgálták, sokan érthetően el voltak ragadtatva.

Ez a Tetrapodophis amplectus volt, amely a kora kréta időszakában élt, mintegy 120 millió évvel ezelőtt. Valójában csak egy nagyon hosszú gyík volt és kígyónak egyáltalán nem nevezhető. A Tetrapodophis üreges volt, és apró végtagjainak szerkezetét gyakran a kígyókéhoz hasonlították.

A hód-vidra

A Castorocauda lutrasimilis egy tökéletes példa arra, hogy a természet ismétli magát. Testének nagy része ugyanis nagyon hasonlított az általunk jól ismert hód testére, a lapos, pikkelyes farkától a kis úszóhártyás lábakig. Ez az állat azonban nem volt ősrágcsáló. Ehelyett keskeny koponyája sok tűéles foggal volt ellátva, amelyek alkalmasak voltak halfogásra. Érdekes módon ennek a 164 millió éves lénynek a szőrzete is rendkívül hasonlít a modern vízi emlősökéhez, tele van védőszőrrel és vastag aljszőrrel. A legtöbb modern emlőstől eltérően a Castorocauda valószínűleg tojásokat rakott.

Nyitókép: Unsplash