Friss házasok sétálnak ki a templomból, rizsszemeket szórnak rájuk

Az ilyen típusú pároknál sokkal nagyobb a gyors válás esélye

Egy új kutatás szerint lehet, hogy a külső talán mégis többet számít egy kapcsolatban, mint azt gondoltuk.


A férfiak számára van egy nem túl megnyugtató kutatási eredmény, miszerint, ha nem az ő súlycsoportjuknak megfelelő nőt választanak feleségüknek – tehát a hölgy szebb, vonzóbb, mint a férfi -, akkor nagy eséllyel lesz válás a házasság vége.

„Különböző kutatások arra engednek következtetni, hogy azok a párok, akik nem egyeznek meg egymás fizikai vonzerejének hozzávetőleges szintjén, hajlamosabbak a válásra”

– írta Madeleine Fugère, az Eastern Connecticut State University szociálpszichológia professzora a Psychology Today című lapban.

Az emberek teljesen érthető módon leginkább azokhoz vonzódnak, akik nem a saját súlycsoportjukba tartoznak - az online társkereső adatok egyik nemrégiben végzett elemzése szerint a férfiak és nők akár 25 százalékkal vonzóbb potenciális partnereket keresnek, mint amilyenek ők maguk.

Azonban a párok, ha ennyire nem illenek össze, akkor a kilátások borúsak lehetnek. Azok a nők, akik arról számolnak be, hogy a partnerük lényegesen kevésbé vonzó, mint ők maguk, a tanulmány szerint sokkal nagyobb valószínűséggel flörtölnek másokkal, és arról számolnak be, hogy kevésbé érzik magukat elkötelezettnek a kapcsolat iránt.

Más kutatások pedig azt sugallják, hogy a fizikailag össze nem illő párok kapcsolatai rövidebbek és kevésbé sikeresek lehetnek, de nem azért, mert a vonzóbb fél kevésbé elkötelezett, hanem mert a kevésbé vonzó fél hajlamosabb a féltékenységre.

Van azonban némi remény is a kutatásban:

Amikor Benjamin Karney, a UCLA munkatársa 82 friss házaspárt kérdezett meg a kapcsolatukban és a mindennapi életükben jelentkező kihívásokról, arra bukkant, hogy azok a férfiak, akik sokkal vonzóbb nőket vettek feleségül összességében jobban teljesítettek.

„Az érdekes az, hogy ezek a férjek boldogabbak voltak, mint a többi férj”

– mondta egy nyilatkozatában. És ez még nem minden:

„Ezek a férjek segítőkészebbek voltak. És hatékonyabbak és pozitívabbak voltak, amikor segítettek a feleségeiknek a problémáikban.”

A magyarázat erre pedig az, hogy azok a párok, akiknél működik a kapcsolat ekkora fizikai különbséggel is, már régóta barátok voltak, a romantikus kapcsolatuk kezdete előtt is.