Egymást ölelő pár tagjai

Vonzódunk az olyan arcokhoz, amelyek nem hasonlítanak a sajátunkhoz

Érdekes elmélet arról, hogy miért csak néha vonzanak minket az ellentétek.


Ha az emberek egyedülállóak, jobban vonzódnak a sajátjukhoz nem hasonló arcokhoz – derült ki egy kutatásból. Amikor azonban az emberek már kapcsolatban élnek, jobban vonzódnak a sajátjukhoz hasonló arcokhoz. Vagyis, az ellentétek vonzzák az egyedülállókat, de nem a párkapcsolatban élőket.

A különböző arcok vonzásának oka a vérfertőzés vagy a hasonló génekkel rendelkező emberek elkerülése lehet. Tehát, ha az emberek egyedülállóak, automatikusan kevésbé vonzódnak a sajátjukhoz hasonló arcokhoz.

A vizsgálat során az embereknek olyan képeket mutattak ellenkező nemű személyekről, amelyeket digitálisan megváltoztattak, hogy többé-kevésbé hasonlítsanak a sajátjukhoz.

Dr. Jitka Lindová, a vizsgálat vezetője elmondta, azt találták, hogy az egyedülálló, párkapcsolatban nem élő résztvevők az eltérő arcokat vonzóbbnak és szexibbnek értékelik, mint az önmagukhoz hasonló arcokat.

Az eredmények szerint úgy tűnik, hogy a párkapcsolati státusz függvényében változik az a megítélésünk, hogy mennyire vonzóak mások arcai.

Először figyeltük meg, hogy a párkapcsolati státuszunk hogyan befolyásolja, hogy kit találunk vonzónak. Értelmezésünk szerint a vonzerő-érzékelési mechanizmusok, amelyek alapján a genetikailag megfelelő partnert részesítjük előnyben, elnyomhatók a romantikus kapcsolatok során. Ez lehet egy kapcsolatfenntartási stratégia, amely megakadályozza, hogy alternatívát találjunk a saját partnerünkre, vagy talán az önmegjelenítés fontosabbá válik a rokonoktól várt társadalmi támogatás szempontjából, amelyet rokonsági jelzéseknek nevezünk”

– magyarázta Lindová.

A hasonló arcok elkerülésének magyarázata a vérfertőzés és a hasonló genetikai struktúrák elkerülésére vezethető vissza.

A tanulmány szerzői kifejtik, hogy a vérfertőzés elkerülése azért előnyös, mert csökkenti annak valószínűségét, hogy az utódok homozigóták legyenek a káros vagy akár halálos mutációkat hordozó recesszív génekre.

A kulturális vérfertőzési tabuk mellett az ismeretlen rokonokkal való párosodás hatékony megelőzésének további mechanizmusa a disasszortatív (vagy negatív asszortatív) párosodás, például a genetikailag hasonló egyedek iránti alacsony vonzalom révén.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock