Anne Hathaway és Kate Hudson A csajok háborúja című film fotózásán 2009. január 17-én, Rómában

Egy kutatás szerint ez a hajszín teszi vonzóvá a nőt

Bár a fekete haj is attraktív, a világosabb és hosszabb haj bizonyos körülmények között vonzóbbá teszi a nőket – derül ki egy kutatásból.

A világosabb haj a legerősebben a vonzerő, a fiatalság és az egészség magasabb értékeléséhez kapcsolódott.

Az eredményekben azonban volt néhány hiba: a középhosszú szőke hajat vonzóbbnak értékelték, mint a hosszú szőke hajat, a hosszú fekete hajat viszont vonzóbbnak ítélték, mint a középhosszú fekete hajat.

„...azt találtuk, hogy a világosabb haj (szőke és barna) a sötétebb hajhoz (fekete) képest általában összefügg a fiatalság, az egészség és a vonzerő megítélésével, és általában a párkapcsolati és szülői potenciál pozitívabb megítéléséhez vezet”

– írják a tanulmány szerzői.

Fekete vs. barna és szőke haj

A vizsgálatban 110 férfit kértek meg, hogy nézze meg különböző színű (szőke, barna, fekete) és hosszúságú (rövid, közepes, hosszú) hajú nők fotóit. A férfiakat megkérdezték a nők párkapcsolati potenciáljáról, életkoráról, egészségi állapotáról és szülői képességéről.

Ezek eredménye azt mutatta, hogy a hosszabb haj a szülői képesség alacsonyabb megítéléséhez kapcsolódott.

A tanulmány szerzői úgy vélik, eredményeik alátámasztják az evolúciós elméleteket:

„Az egészséges és erős haj általános fizikai állapotot jelez.egészséget, ami viszont jelezheti a gyermek fogantatására és kihordására való képességet.[...]Mivel a haj általában vastagabb, egészségesebb és gyorsabban nő a fiatalabb nőknél (16-24 évesek), mint az idősebbeknél, azt várnánk, hogy a fiatalabb nők hosszabb hajat viselnek, mint az idősebbek, hogy érzékelhetőbb és erőteljesebb jelzést adjanak a reprodukciós potenciálról.”

A haj sötétebb lesz a korral

Hasonlóan, evolúciós szempontból a szőke haj a fiatalságot jelzi, mivel az emberek haja a korral egyre sötétebb lesz, majd ősz lesz.

Más tanulmányok szerint azonban a szőke hajnak csak 40 év alatti nők esetében van fiatalító hatása. Azt is bizonyítékok támasztják alá, hogy a szőke vagy sötétebb haj iránti preferencia attól függ, hogy az adott hajszín mennyire elterjedt az adott területen.

Ezekből az adatokból úgy tűnik, hogy a férfiak jobban kedvelik a szőke hajat azokon a területeken, ahol az már természetes módon is elterjedtebb.