Rózsaszín hajú nő pink napszemüvegben néz a távolba

A színének is köze lehet a haj hullásához

A hajhullásnak számos oka lehet, akár még a a hajfestés is – különösen, ha szőkítésről van szó.


Dr. Rebecca Marcus amerikai bőrgyógyász szerint a hajfesték általában nem okoz hajhullást és nem befolyásolja a szervezet hajnövesztő képességét sem. Ez azért van így, mert a hajfesték az egyes hajszálakat célozza meg, és vagy a hajszál külső oldalán rakódik le a szín – mint a félig és félig tartós hajfestékek esetében –, vagy tartós hajfesték vagy szőkítő használata esetén behatol a haj kutikulájába.

A hajfesték nem hatol be a fejbőrbe, ezért nem éri el a hajhagymát, amely végső soron a növekedésért felelős. Marcus szerint ez alól kivételt képezhet, ha súlyos allergiás reakciót tapasztalunk a hajfestékre.

Ebben az esetben szerinte jelentős gyulladás alakulhat ki a fejbőrben, és ha a gyulladásos reakció eléri a tüsző szintjét, akkor ez potenciálisan hajhullást okozhat. Valószínűleg észrevennénk a gyulladást, és folyamatos fejbőr érzékenységet, bőrpírt, hámlást, fájdalmat, szúrást, viszketést és általános irritációt tapasztalnánk. Ha ezt gyanítjuk, érdemes orvoshoz fordulni a problémával.

Egy másik tényező, amit figyelembe kell vennie, hogy hol tartunk a hajciklusunkban. Ha a hajunk a nyugalmi fázisban (telogén) van, ami két-három hónapon belül normális vedlést eredményez, akkor a hajfestés felgyorsíthatja a hajhullást.

„A fej hajának körülbelül 5-10 százaléka van telogén állapotban, és ezért ki van téve az ilyen típusú hajhullásnak”

– mutat rá Marcus.

Hajfestés és töredezés

Ha azonban összefüggést észleltünk a hajfestés és a hajhullás között, akkor a valóság hajtöredezéssel van dolgunk.

„A hajfestékben lévő vegyi anyagok károsítják a hajszálban lévő fehérjét, ami a hajszálak meggyengüléséhez és letöréséhez vezethet. A töredezés általában a hajvégek környékén történik, amelyet a múltban sokszor festettek [vagy dolgoztak fel], vagy évekig hőkezelő eszközöket használtak rajta”

– magyarázza Dr. John Kahen, hajsebész, a Beverly Hills Hair Restoration alapítója.

Míg a törés jellemzően a hajszálak alsó részén (a haj legrégebbi és leginkább károsodott részén) következik be, a hajfesték okozta súlyos sérülések a hajszálak közepén vagy akár a legvégek környékén is okozhatnak törést.

Kahen azt zanácsolja, hogy próbáljuk meg minimalizálni a hajfestést legfeljebb hathetenkénti egyszeri alkalomra, és ne használjunk túl sok hőformázást, mert tovább károsítja a hajszálakat.

A fent leírtak nem azt jelentik, hogy nem lehet egészséges a hajunk festés mellett, de az biztos, hogy extra ápolást igényel, például az alábbiakat:

  • Foltpróba: A foltpróba elvégzése a lehetséges allergiás hatások miatt fontos.
  • Mélykondicionáló kezelések: Hajfesték használata után, különösen, ha szőkítőszert tartalmaz, jó ötlet táplálni a hajat. Próbáljunk meg olyan hajmaszkokat használni, amelyek hidratáló összetevőket tartalmaznak.
  • Hagyjuk magától megszáradni a hajunkat: Ezzel minimalizáljuk a hőformázást.
  • Színtartó kondicionáló: Ezek gazdag pigmentet raknak le a haj külsejére, és egyúttal táplálnak is.
  • Színezett hajra való termékek használata: Ezek a termékek nemcsak abban segítenek, hogy a szín tovább tartson, de táplálják és erősítik a festék által igénybevett hajat is.