Egy lány a titkolózó barátját nézi

Így leplezheted le párod hűtlenségét szimplán a hangja alapján

Egy kutatás során bebizonyították, hogy már az emberek hangjából meg lehet állapítani, mennyire hajlamosak a hűtlenségre. Alábbi cikkünkben ezzel a témával foglalkozunk.


A tanulmány alapfelvetése az volt, hogy minél több ösztrogén van egy nőben és minél több tesztoszteron egy férfiban, annál hajlamosabbak a megcsalásra. Ezt könnyedén, a hangtartományból is ki lehet következtetni. A szakértőket az érdekelte, hogy az emberek vajon a mindennapok során figyelembe veszik-e ezt a tulajdonságot a párválasztás során.

Az adatgyűjtési időszak részeként a kutatók minden résztvevővel előre felvett férfi és női hangokat hallgattattak meg. Ezek magasságát vagy mélységét folyamatosan tudták változtatni. Az alanyok feladata az volt, hogy megmondják, kiről gondolják, hogy hűtlen lehet egy párkapcsolatban szimplán a hangja alapján.

Mint kiderült, az emberek azonnal hallják az igazságot. Minél több tesztoszteron van egy férfiban, annál mélyebb a hangja. A magas hangú nők esetében az ösztrogén szintje a kiemelkedően magas. Ezek a nemi hormonok pedig összefüggésbe hozhatók a megcsalással. Az alanyok a legtöbb esetben abban a férfi hangban bíztak legkevésbé, amelyik a legmélyebb volt, és abban a nőiben, amelyik a legmagasabb.

Mivel az emberek pontos következtetéseket tudtak levonni a hangtartományok alapján, így elképzelhető, hogy ez a felismerés az evolúció során alakult ki.

Egy f\u00e9rfi egy m\u00e1sik n\u0151 kez\u00e9t fogja a bar\u00e1tn\u0151je h\u00e1ta m\u00f6g\u00f6tt

Fotó: Shutterstock

„A szexuális stratégiát tekintve azt találtuk, hogy a férfiak és a nők a hangmagasságot a jövőbeli árulás figyelmeztető jeleként használják. Tehát minél vonzóbb a hang — a nőknél magasabb, a férfiaknál alacsonyabb hangmagasság —, annál nagyobb az esélye annak, hogy az illető félrelép"

— mondta Dr. Jillian O'Connor, a tanulmány első szerzője.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: PsyBlog