Egymásnak háttal álló, sértődött barátnők

5 intő jel a barátságban, amit tényleg nem szabad figyelmen kívül hagyni

Ha ezeket tapasztaljuk egy barátságban, nem biztos, hogy érdemes benne maradni.


A barátok ugyanolyan fontosak a jóllétünk szempontjából, mint a párkapcsolatok. Nemcsak feldobhatják a hangulatunkat és megnevettethetnek minket, de egy idei tanulmány szerint a jó, egészséges barátságok jobb érzelmi megküzdési készségekkel, alacsonyabb stresszel és kevesebb vérnyomás-emelkedéssel járnak együtt.

Az egészségtelen barátságok azonban lehúzhatnak, de az intő jelek itt kicsit másképp jelennek meg, és nehezebb észrevenni őket, mint a romantikus vagy szexuális kapcsolatokban. Ahhoz, hogy könnyebben felismerjük a problémás barátokat, összegyűjtöttük az erre utaló, legegyértelműbb jeleket.

1. Csak magáról beszél és soha nem kérdez rólad

Az a típus, aki folyton a napjáról, a munkájáról vagy a problémáiról beszél, de soha nem kérdez semmit a másik életéről. Majd ha végre ránk irányul a reflektorfény, félbeszakít valamivel, ami újra róla szól. Ebben a felállásban úgy tűnik, hogy mi csak támogató mellékszereplők vagyunk a barátunk életében, aki benne él, pedig mindenki, beleértve minket is, megérdemli, hogy lássák és meghallgassák.

A barátunk hajlamos uralni a beszélgetést, ami a rossz kommunikációs készségek jele is lehet, ezért a legjobb belátásunk szerint kell eljárnunk, és fontolóra vennünk, hogy megbeszéljük vele ezt, mielőtt úgy döntünk, hogy véget vetünk a barátságnak. Ne feledjük, egy igazi barátnak minden sikerünket és küzdelmünket meg kell hallgatnia, még akkor is, ha az egy olyan hétköznapi dolog is, mint hogy hogyan telt a napunk.

2. A barátság egyoldalúnak tűnik

Csak akkor keres fel, amikor az élete darabokra hullik, de ha ránk kerül a sor, hogy magunkról beszéljünk, visszavonulót fúj. A legtöbbünknek volt már ilyen barátja, aki felhív vagy üzenetet ír anélkül, hogy megkérdezné, hogy vagyunk, és egy órával később hirtelen túl elfoglalt ahhoz, hogy az életünkről beszélgessen.

Természetesen, mindannyiunknak vannak hektikus hetei, amikor el vagyunk havazva a munkával, vagy magánéleti ügyekkel, amelyek időről időre elvonják a figyelmünket. De ha mindig csak ő önti ki a szívét, és ránk nem marad idő, az annak a jele lehet, hogy a másik nem értékeli annyira a kapcsolatot, mint mi.

3. Kötelességednek érzed, hogy fenntartsd a barátságot

Megterhelő lehet, ha arra kényszerítjük magunkat, hogy fenntartsunk egy nem működő kapcsolatot. Gyakran előfordul, hogy a mögöttes kötelességtudat miatt maradunk olyan régebbi barátságokban, amelyeket valójában már kinőttünk. Ilyenek lehetnek a gyerekkori vagy családi barátságok.

Ez nem feltétlenül utal mérgező dinamikára, de ha úgy érezzük. hogy inkább kötelességből tartjuk fenn a barátságot, akkor érdemes elgondolkodni, van-e értelme továbbra is ennyire szoros kapcsolatot ápolni az adott személlyel.

4. Titokban (vagy nem is annyira titokban) versenyeznek veled

Tegyük fel, hogy elmondjuk a barátunknak, hogy fizetésemelést kaptunk a munkahelyünkön, és ahelyett, hogy a másik támogatóan megölelne, vagy minket ünneplő üzenetet küldene, inkább rátesz egy lapáttal, hogy „őt meg előléptették”.

Az egy dolog, hogy időnként irigykedünk, de az a személy, aki mindenben versenyez velünk, valószínűleg nem a mi érdekeinket tartja szem előtt. Megpróbálhatjuk elmondani nekik, hogy mit érzünk, de ha nem fogékony, az egy újabb figyelmeztető jel.

5. Képtelen az őszinte bocsánatkérésre

Még a legegészségesebb barátságban is előfordul egy-egy veszekedés. Lehet, hogy ez egy buta kis vita arról, hogy állandóan elkésünk mindenhonnan, de az is lehet, hogy valami komolyabb dologról van szó. Bármelyikről is legyen szó, fontos, hogy mindkét fél hatékonyan kommunikáljon, és felismerje, ha elszúrt valamit.

Nem baj, ha hibázunk, ez gyakran előfordulhat egy régóta tartó kapcsolatban, a probléma azzal van, ha nem tud az illető bocsánatot kérni vagy nem lehet felelősségre vonni a viselkedéséért, mivel a későbbiekben nehéz lesz bízni benne. A felelősségre vonás hiánya úgy nézhet ki, hogy valaki úgy kezdi a bocsánatkérést, hogy „sajnálom, hogy megsértődtél”, vagy „sajnálom, de nem gondoltam, hogy ez fájni fog neked”.

A valódi bocsánatkérés nem vitából áll, hanem egy olyan beszélgetés, amely során valaki más érzéseit helyezzük előtérbe, ahelyett, hogy a sajátunkra koncentrálnánk.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock