Fiatal nő, fehér ruhában egyedül eszik

Egy bizonyos étrend introvertált személyiségre utal

Egy új kutatásból kiderült, hogy az ételeknek nem csak az egészségünkre, hanem a személyiségünkre is van gyakorolt hatása. Egy bizonyos étrend ugyanis az intorvertáltság jele lehet.


Azok az emberek, akik több húst fogyasztanak, extrovertáltak – derült ki a Psy Blog legújabb kutatásából. Mindeközben a vegetáriánusok és a vegánok nagyobb valószínűséggel lesznek introvertáltak.

Dr. Veronica Witte, a tanulmány társszerzője így fogalmazott a vegetáriánusok introvertáltságáról:

"Ez azért lehet, mert az introvertáltabb emberek általában korlátozóbb étkezési szokásokkal rendelkeznek, vagy azért, mert étkezési szokásaik miatt társadalmilag jobban elszeparáltak."

A kutatás során 8 ezer német származású személyt vizsgáltak meg, akiknél személyiségteszteket végeztek el.

A kutatók arra számítottak, hogy kapcsolatot találnak az étrend és a neuroticizmus között, de ez nem sikerült.

„A korábbi elemzések azt találták, hogy a neurotikusabb emberek általában nagyobb valószínűséggel kerültek bizonyos élelmiszereket és szigorúbban viselkednek. Itt kizárólag az állati eredetű termékek kerülésére koncentráltunk, így nem tudtunk semmiféle összefüggést megfigyelni”

– mondta Dr. Witte.

Ezen kívül a kutatásból az is kiderült, hogy a neurotikus emberek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak depressziót és szorongást életük során. Azonban egyes kutatások azt mondják, hogy a növényi alapú étrend összefügg a depresszióval. A jelenlegi tanulmányban azonban erre nem volt bizonyíték.

Evelyn Medawar, a tanulmány másik szerzője így fogalmazott a két étrendről:

„A zsírban és cukorban túlzottan gazdag termékek különösen hizlalnak, serkentik az étvágyat és késleltetik a jóllakottság érzését. Azonban, ha kerüljük az állati eredetű élelmiszereket, akkor átlagosan kevesebb ilyen terméket fogyasztunk.”

Nyitókép: Shutterstock