Kozmetikai smink termékek rózsaszín és piros háttéren

Ezért váltott kozmetikumot a címke ellenőrzése után a toxikológus

A kozmetikumok és testápolási termékek javítják a megjelenésünket és az érzéseinket, azonban sok közülük perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagokat (PFAS) tartalmaz, amelyeket örök vegyszernek is neveznek. Ezeket olyan összetevőkként használják, amelyek vízállóvá és tartósabbá tehetik a termékeket, és segítik, hogy azok simán eloszoljanak a bőrön.


Tartósan megmaradó szennyező anyagok

Az európai adatok szerint mintegy 170 PFAS-összetevőt használnak kozmetikumokban és testápolási termékekben. Évente több mint 80 000 kg PFAS kerülhet a termékek használata után a szennyvízbe és a szilárd hulladékokba.

A PFAS-ok tartósan megmaradó környezetszennyezők. Bár azok a tulajdonságok, amelyek kereskedelmi szempontból hasznossá teszik őket, különösen a stabilitásuk, egyben azt is jelentik, hogy nincs környezeti mechanizmus a lebontásukra, így felhalmozódnak. A PFAS-okat az egész világon megtalálták, beleértve az olyan távoli régiókat is, mint az Északi-sarkvidék, ami még rosszabb, a szervezetben is felhalmozódnak. A Canadian Health Measures felmérés során több ezer embertől vettek vérmintát, és minden résztvevőnél több PFAS-t találtak.

A PFAS-oknak való kitettség fő forrása az emberek számára a táplálkozás, a szennyezett víz ivása vagy az élelmiszerek, például a halak vagy a húsok fogyasztása. A mezőgazdasági területeken a műtrágyaként használt bioszilárd anyagokból származó PFAS-ok előfordulhatnak, mivel a szennyvíztisztító telepek nem képesek eltávolítani őket.

Ezért a PFAS-ok a bioszilárd anyagokon keresztül jutnak a növényekbe és az állatokba. Hasonlóképpen, a PFAS-okat a testápolási termékekhez adják, alkalmazzák, majd lemosva a szennyvíztisztító telepekre kerülnek, hozzájárulva ezzel egy globális környezeti problémához.

PFAS-ok a testápolási termékekben

Amy Rand, a kanadai Carleton Egyetem környezeti kémia és toxikológia szakának adjunktusa és munkatársai tanulmányában Kanadában vásárolt kozmetikumokban és testápolási termékekben mérték a PFAS-okat. A termékek között szerepeltek bronzosítók, korrektorok, alapozók, borotvakrémek, fényvédők és hidratálók, melyk mindegyikébő kivonták a PFAS-okat és megmérték a mennyiségüket.

A különösen magas szintek a következő összetevőket tartalmazó termékekből származtak: C6-16 perfluoralkil-etil-foszfátok, perfluoroktil-trietoxiszilán és perfluor-butil-éterek. A kanadai kormány megtiltotta néhány PFAS termék használatát, beleértve a perfluoroktánsavat (PFOA) és minden olyan vegyi anyagot, amely PFOA előállítására bomlik le.

A javasolt új kanadai PFAS-szabályozás a termékekben a küszöbértéket grammonként egy mikrogrammban határozza meg, az ezen a szinten vagy az alatt lévő PFAS-ok véletlenszerűek lennének, és a tilalom nem lenne alkalmazandó.

Rand-ék mégis azt találták, hogy egyes termékek a PFAS-okat, beleértve a használatból kitiltottakat is, a véletlenszerű szintnél ezerszer magasabb szinten tartalmazzák, ami a felügyelet hiányára utal, amikor a testápolási termékeket gyártó iparban a PFAS-ok kezeléséről van szó.

Az epidemiológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy a PFAS-szintek a szervezetben összefüggésben vannak a kozmetikai és testápolási termékek rendszeres használatával.

Az Egyesült Államokban végzett egyik vizsgálat magasabb PFAS-szintet állapított meg a vérben azoknál a nőknél, akik jellemzően alapozót viseltek. Egy koreai tanulmány a kozmetikumok és testápolási termékek alkalmazását az anyatejben lévő magasabb PFAS-szintekkel hozta összefüggésbe.

Egy másik tanulmány közvetlenebbül szemléltette ezt a tendenciát. Perfluoroktánsavat (PFOA-t) adtak szándékosan egy fényvédő krémhez annak megállapítására, hogy egy személy vérében megnő-e a vérszint az alkalmazás után. Három héten belül a naptej alkalmazásából származó PFOA a szervezetében lévő teljes PFOA mennyiségének körülbelül 10 százalékát tette ki. Ez azt jelenti, hogy a PFAS-tartalmú fényvédő krémek nyári hónapokban történő napi alkalmazása, valamint más PFAS-tartalmú kozmetikumok és testápolási termékek gyakori alkalmazása magas vérszintet eredményezne.

Más vegyi anyagokkal ellentétben bizonyos PFAS-ok, mint például a PFOA, tartósan megmaradnak, vagyis a PFAS-ok még kis mennyiségének is kitett emberek idővel felhalmozódhatnak. A PFOA felezési ideje az emberben körülbelül két év.

Még ezt követően is a PFOA mennyiségének fele marad meg, és még több évbe telik, mire kiürül a szervezetből. A több forrásból származó folyamatos expozíció, beleértve a kozmetikumok és testápolási termékek használatát is, azonban garantálja, hogy a PFOA és a hasonló PFAS-ok soha nem eliminálódnak.

Egészségügyi következmények

Rand szerint ki kellene tiltani a PFAS-okat a kozmetikai és testápolási termékekből.

„A környezetvédelmi csoportoknak, a vezetőknek és az iparnak együtt kell működniük annak érdekében, hogy a kozmetikumokban és testápolási termékekben ne használjanak PFAS-t, hanem más, ugyanezt a célt szolgáló összetevőket. Legalább az embereknek világos címkézés révén tisztában kellene lenniük az ezekben a termékekben található PFAS-okkal, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak. A tanulmány elkészülte óta átvizsgáltam a termékeim összetevőit, és csak azt találtam, hogy néhány termék PFAS-t tartalmaz. Más termékekre váltottam”

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock