Repülőbaleset

3 sokkoló légikatasztrófa, amit madarak okoztak

A repülés kezdete óta a madarak komoly veszélyt jelentenek a repülőgépekre. Szinte felfoghatatlannak tűnhet, hogy egy kis szárnyas állat képes egy egész repülőgép lezuhanását okozni, azonban ezek a balesetek többször is előfordultak és komoly pusztítást végeztek.


Lúdcsapat

Az elmúlt évek leghíresebb madárkatasztrófája az US Airways 1549-es járatával történt. Chesley „Sully” Sullenberger pilóta az Airbus 320-as irányításánál volt, amikor az felszállt a LaGuardia repülőtérről 2009. január 15-én. Öt fős személyzettel és 150 utassal volt a fedélzeten, az észak-karolinai Charlotte-ba tartó járattal, ami rutinrepülés kellett volna legyen.

Ám néhány perccel a felszállás után a gép közvetlenül egy kanadai libacsapatba repült.Már egy nagy lúd is veszélyes lehet a repülőgépekre nézve, de egy egész nyáj elég volt ahhoz, hogy megsérüljön a hatalmas utasszállító mindkét hajtóműve. Mivel nem tudta újraindítani a hajtóműveket, Sullenberger kapitány úgy döntött, hogy a gépet a Hudson folyóra teszi le. A csapás után kevesebb mint öt perccel a vízen landolt, megmentve ezzel a fedélzeten tartózkodó 155 ember életét.

A légi katasztrófa rabul ejtette a világot, és a történetből végül egy nagy mozifilm készült, Tom Hanks főszereplésével.

Sirálycsapat

Nem Sullenberger kapitány volt az egyetlen hős pilóta, aki egy madárcsapás után megmentette utasainak és legénységének életét. 2019. augusztus 15-én a moszkvai Zsukovszkij repülőtérről felszálló Ural Airlines Airbus A321-es gépe egy sirálycsapatnak ütközött. A járat kapitánya, Damir Jusupov egy közeli kukoricatáblában tudta letenni a gépet, megmentve ezzel mindenki életét. A hetven sérülés közül, amiről beszámoltak, csak egy volt annyira súlyos, hogy kórházi kezelést kellett igénybe vennie.

Seregélycsapat

Sajnos az Eastern Airlines 375-ös járatának utasai és személyzete nem volt ilyen szerencsés. 1960. október 4-én a Lockheed L188A Electra felszállt a Logan repülőtérről. A gép pillanatokon belül belerepült egy seregélycsapatba. Bár a seregélyek meglehetősen kicsi madarak, mindössze 100 gramm súlyúak, hatalmas számban nyüzsögnek, néha 100 000 madár is egyszerre repül.

Amikor a gép nekiütközött a nyájnak, a hajtóművek számtalan madarat beszippantottak, ezután hirtelen és katasztrofális sebességgel a gép zuhanni kezdett a Winthrop-öbölbe. A balesetben 62 ember halt meg, a repülőgép pedig teljesen megsemmisült. A nyomozás során 75 seregélytetemet találtak a kifutón.

Nyitóképek: Shutterstock

Listverse