Vezsekedő pár

A legmérgezőbb párkapcsolati mintázat – így szabadulhatsz meg tőle

Fontos jele annak, hogy egy kapcsolat bajban van.

Az egyik legmérgezőbb kapcsolati minta a silent treatment, azaz a csenddel verés. A kommunikációtól való elzárkózás egy olyan minta része, amelyet a pszichológusok „követelés-elvonulás” mintának neveznek.

Ez a mintázat gyakran előfordul a kapcsolatokban, amikor azok szorult helyzetben vannak. Ennek során az egyik partner gyakran a nő – követelőzik, míg a férfi visszavonul.

Néha fordított irányban történik, de mindkét esetben nagyon káros a kapcsolatra nézve, és nehéz lehet belőle kitörni.

Paul Schrodt professzor, a tanulmány első szerzője a PsyBlognak elmondta, hogy ez a leggyakoribb konfliktusminta a házasságban vagy bármely elkötelezett, kialakult romantikus kapcsolatban, és óriási károkat okoz.

A következtetések 74 különböző, több mint 14 000 résztvevővel végzett tanulmány elemzéséből származnak. Az eredmények azt mutatták, hogy a követelés-elvonás mintát mutató pároknál volt a legalacsonyabb a párkapcsolati elégedettség. Emellett rosszabb kommunikációról, alacsonyabb intimitásról, magasabb agresszióról és szorongásról számoltak be.

„A partnerek ebbe a mintába zárkóznak, főként azért, mert mindketten a másikban látják az okot. Mindkét partner a másikban látja a problémát”

– fogalmazott Schrodt, aki szerint inkább a férjek hajlamosak a visszahúzódásra.

„Az egyik legfontosabb dolog, amit találtunk, hogy bár a feleség-követelés/férj-elvonulás gyakrabban fordul elő, ez nem több vagy kevesebb kárt okoz. Ez a párkapcsolati zavarok valódi, komoly jele.”

A követelés-elvonulás mintájával úgy lehet a legjobban megbirkózni, ha elfogadjuk és érvényesítjük a másik személyiségét, ez pedig a kommunikáció javításával érhető el.

A férfiaknak meg kell hallgatniuk érteniük a partnerüket, míg a nőknek csökkenteniük kell a negativitásukat és ellenségességüket (illetve fordítva, ha a nő visszahúzódik).

Jobb, ha a problémákat a lehető legsemlegesebben hozzák fel, hogy meghallgassák őket. Ha mindkét partner képes kommunikálni a problémákat és úgy érzi, hogy megérti a másikat, nagyobb a házastársi elégedettség.

Nyitókép: Pexels