Kivágott, mosolygós papírformát tartó kéz

Egy pozitív személyiségjegy, amely az életkorral növekszik

Egy új tanulmány kiemeli az emberi elme meglepő ellenálló képességét az élet tragédiáival szemben.

Az emberek egyre optimistábbak lesznek, ahogy öregszenek – derül ki a kutatásból. Az emberek optimizmusa 15 éves koruktól az életük közepéig általában növekszik, és a 60-as vagy 70-es éveikig magas szinten marad, amikor ismét csökkenni kezd.

Az alapvető optimizmust még az egészségügyi problémák, a válás és a gyászeset sem tudja csorbítani.

A tanulmány kiemeli az emberi elme meglepő ellenálló képességét az élet tragédiáival szemben.

„Azt találtuk, hogy az optimizmus a fiatal felnőttkorban folyamatosan növekedett, majd úgy tűnt, hogy az idősebb felnőttkorban egyenletesen lecsúszik, majd csökken. Még a meglehetősen rossz körülmények között élő emberek is, akiknek az életében nehéz dolgok történtek, a jövőjükre és az előttük álló életre tekintve optimistának érezték magukat”

– mondta el Dr. William Chopik, a tanulmány első szerzője.

A vizsgálatban 75 000 ember vett részt az Egyesült Államokban, Németországban és Hollandiában, akiket optimizmusuk szintjéről, valamint olyan életeseményekről kérdeztek, mint az új munkahely, házasság, válás és gyászeset.

Chopikot meglepte, hogy a legsúlyosabb életesemények hogyan befolyásolják az emberek optimizmusát.

„Meglepő módon – és ami a legmeglepőbb – azt találtuk, hogy az igazán nehéz dolgok, mint a haláleset vagy a válás, nem igazán változtatták meg az emberek jövőbe látását. Ez azt mutatja, hogy valószínűleg sok ember vallja az „élet rövid” mantrát, és felismeri, hogy olyan dolgokra kell összpontosítania, amelyek boldoggá teszik, és fenntartják az érzelmi egyensúlyt.”

Az eredmények azt mutatták, hogy az emberek átlagosan 15 és 60 vagy 70 éves koruk között válnak optimistábbá.

Chopik hozzátette, hogy az életnek van egy hatalmas szakasza, amely során az ember folyamatosan előre tekint a dolgok és a jövő felé.

„Ennek részben köze van a sikerélményhez mind a munkában, mind az életben. Munkát találsz, találkozol a jelentős partnereddel, megvalósítod a céljaidat és így tovább. Önállóbbá válsz, és valamennyire te irányítod a jövődet; így hajlamos vagy arra számítani, hogy a dolgok jól alakulnak.”

Az idős kor az optimizmus csökkenésével jár, mivel az emberek szembesülnek az egészségügyi problémákkal és saját halálukkal. Ennek ellenére az emberek nem válnak teljesen pesszimistává, mutat rá Chopik.

„A nyugdíjkorhatár az a kor, amikor az emberek abbahagyhatják a munkát, van idejük utazni és hobbijukat űzni. De nagyon meglepő módon az emberek nem igazán gondolták, hogy ez jobbra változtatja meg az életkilátásaikat.”

Hozzáteszi, az emberek rugalmassága figyelemre méltó.

„Gyakran azt gondoljuk, hogy az igazán szomorú vagy tragikus dolgok, amelyek az életben történnek, teljesen megváltoztatnak minket, mint embereket, de ez valójában nem így van. Az ember nem változik meg alapvetően a szörnyű dolgok hatására; a betegséggel diagnosztizált emberek vagy azok, akik más válságon mennek keresztül, még mindig pozitívan gondolkodtak a jövőről és arról, hogy mi vár rájuk az élet másik oldalán.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock