Baráti társaság tengerparti úton naplementekor

A 2 leggyakoribb személyiségváltozás 18 és 40 év között

Az emberek életcéljai a személyiségükkel együtt változnak.

A 18 és 40 éves kor közötti időszak a leggyakoribb személyiségváltozások közé tartozik, hogy kellemesebbé és lelkiismeretesebbé váljunk, derül ki a PsyBlog cikkéből.

A kellemes emberek általában barátságosak, melegszívűek és tapintatosak, mindig figyelembe veszik mások érzéseit. A lelkiismeretesebb emberek eközben hajlamosak az önfegyelemre és a teljesítményre való törekvésre.

A kutatások szerint az emberek életcéljai a személyiségükkel együtt változnak.

Például azok az emberek, akik az évek során sokkal inkább egyetértőbbek lettek, jobban összpontosítanak a kapcsolati és családi célokra.

Ezzel szemben azok az emberek, akik önfegyelmezettebbek és szervezettebbek lettek, inkább a családi és gazdasági célokat tartják fontosnak.

Dr. Olivia E. Atherton, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy a kutatás egyedülálló lehetőséget nyújtott annak vizsgálatára, hogy az egyének személyisége és főbb életcéljai hogyan kapcsolódnak egymáshoz az élet két évtizedén keresztül.

„Azt találtuk, hogy az egyén személyisége sok tekintetben alakítja az értékelt életcélok típusait, és e célok követésének eredményeképpen változik a személyiség.”

A vizsgálatban több mint 500 ember vett részt, akiket több mint 20 éven keresztül követtek nyomon. A nekik feltett kérdések között szerepeltek a karrierrel, a gazdagsággal, a családalapítással, a politikai vagy vallási aktivitással kapcsolatos céljaik.

A kutatók ezután megvizsgálták ezeket a célokat, és összehasonlították az emberek személyiségével.

Az egyik híres személyiség, aki a célkeresés előnyeit hirdette, Albert Einstein volt, aki azt mondta, „ha boldog életet akarsz élni, kösd egy célhoz, ne emberekhez vagy dolgokhoz”.

Dr. Albert Einstein

Fotó: Getty Images

A tanulmány szerzői ezzel kapcsolatban a következőt írják:

„Einstein kreativitásra, kíváncsiságra és intellektualitásra való hajlama valószínűleg táplálta tudományos céljait, valamint esztétikusabb céljait, például a hegedülés iránti szenvedélyét.”

A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy az emberek személyisége megbízható módon változik:

„Azt találtuk, hogy átlagosan az egyéneknél nőtt az elfogadhatóság és a lelkiismeretesség, csökkent a neuroticizmus, és kevés változást mutattak az élményekre való nyitottság és az extraverzió terén 18 és 40 éves koruk között.”

A kutatás szerint az emberek az életkor előrehaladtával kevesebb jelentőséget tulajdonítanak a céloknak:

„Saját személyes erősségeik és korlátaik azonosításával a középkorú felnőttek talán kevesebb jelentőséget tulajdonítanak bizonyos fő életcéloknak, mert egyes célokat már nem tekinthetnek önmaguk szempontjából relevánsnak”

– írják a szerzők.

Nyitókép: Shutterstock