Ha szereted ezt az italt, akkor valószínűleg kockázatvállaló személyiség vagy
A kockázatvállalók és a szenzációkeresők kedvelik a keserű italokat, például a keserű sört – derül ki egy új kutatásból. A világos söröket, amelyek általában keserűbbek, mint a lágerek, az izgalomkeresők kedvelik.
Más keserű italok, például az erős kávé a fűszeres ételekkel együtt különösen vonzóak a szenzációkeresők számára.
A szenzációkeresés az extraverzió egyik aspektusa, ami arra utal, hogy a keserű italokat kedvelők extravertáltabbak. Ezzel szemben azok az emberek, akik kerülik a keserű ízeket, inkább kellemesebb személyiségek, állapították meg korábbi kutatások.
„Hagyományosan a legtöbb kutató azt találja, hogy a keserűséget intenzívebben megtapasztaló emberek kerülik a keserű ételeket vagy italokat - tehát a fokozott keserűséggel kevésbé szeretik, és ezért kevesebbet is fogyasztanak belőlük. Itt azonban azt találtuk, hogy azok az emberek, akik magasabb fokú érzéseket keresnek és kockázatvállalóbbak, szeretik a keserű söröket, például az India pale ale-t, ha a keserű ízérzetük is nagyobb”
– mondta el Dr. John Hayes, a tanulmány társszerzője a PsyBlognak.
A vizsgálathoz 109 ember értékelte két pale ale és egy lager sör ízlését. Az eredményekből kiderült, hogy a szenzációkereső személyiségűek a keserűbb sört részesítették előnyben.
Molly Higgins, a tanulmány első szerzője elmondása szerint adataik ellentmondanak annak a klasszikus nézetnek, miszerint a keserűség pusztán averzív érzés, amely korlátozza a sörfogyasztást.
„Azt találtuk, hogy a keserűség fokozott érzékelése nem mindig vezet a sörök ízlésének és fogyasztásának csökkenéséhez – sőt, egyes fogyasztók számára ez pozitív tulajdonságot jelent egyes termékekben.”
Higgins szerint a keserű ételek ellenszenve káros lehet az egészségre:
„A keserű ételek kerülése negatívan befolyásolhatja az egészséget, mivel az olyan keserű ételek, mint a keresztesvirágú zöldségek, a zöld tea és a grapefruit olyan egészséges vegyületeket tartalmaznak, mint a flavonolok, amelyek a jelentések szerint antioxidáns és rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.”
Nárcisztikusok és pszichopaták?
Másrészt a keserű ízek iránti preferencia összefügg a pszichopátiával, a nárcizmussal és a mindennapi szadizmussal, állapították meg egyes tanulmányok.
A keserű ételek és italok iránti előszeretet tehát jelezhet bizonyos pszichopata tendenciákat az illető személyiségében.
Nyitókép: Shutterstock