Agy alakú fehér puzzle, narancssárga háttérrel

Ez az ital 47%-al csökkenti a memóriavesztés kockázatát

Sokak kedvenc itala megvédheti az agyat a memóriavesztés ellen.

A rendszeres narancsléfogyasztás 47 százalékkal alacsonyabb kockázattal jár a memóriaproblémák kialakulására az életkor előrehaladtával – derül ki egy kutatásból. A bogyós gyümölcsök, a narancssárga és piros zöldségek, valamint a leveles zöldségek szintén védelmet nyújthatnak a memóriavesztés ellen.

Az eredmények egy olyan tanulmányból származnak, amely 27 842 férfit követett 20 éven át, derül ki a Psyblog cikkéből.

Négyévente megkérdezték őket az általuk fogyasztott élelmiszerekről, és teszteket végeztek memóriájuk és gondolkodási képességeik felmérésére. A résztvevőknek olyan kérdéseket is feltettek, mint például:

Poh\u00e1rba ki\u00f6nt\u00f6tt narancsl\u00e9 \u00e9s friss narancsszeletek faasztalon

Fotó: Shutterstock

  • „Van-e a szokásosnál több gondja egy rövid lista, például egy bevásárlólista megjegyzéseivel?”
  • „Van-e a szokásosnál több gondja a memóriája miatt egy csoportos beszélgetés vagy egy tévéműsor cselekményének követésével?”

Azok, akik napi hat adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, 34%-kal kisebb valószínűséggel tapasztaltak később gyenge gondolkodási képességeket.A több gyümölcs és zöldség fogyasztása az életkor közepén összefüggött a későbbi jobb kognitív egészséggel, még akkor is, ha a férfiak abbahagyták a gyümölcs- és zöldségfogyasztást.

„Az egyik legfontosabb tényező ebben a tanulmányban az, hogy 20 éven keresztül ilyen nagy létszámú férfi csoportot tudtunk kutatni és nyomon követni, ami nagyon sokatmondó eredményeket tett lehetővé. Vizsgálataink további bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az étrendválasztás fontos lehet az agy egészségének megőrzése szempontjából”

– mondta el Dr. Changzheng Yuan, a tanulmány társszerzője.

A tanulmány csak összefüggést mutatott ki, nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést.

Nyitókép: Shutterstock