Egy szerelmes pár tagjai szívet formálnak a kezükből

Valóban szerelmes vagy belé? Íme, a tudomány válasza!

Rengeteg párkapcsolatban lévő ember gondolkozik el azon, hogy vajon tényleg szerelmes-e a partnerébe. Ennek az érzésnek számos jele lehet, viszont mindenki mást tart annak. Igaz, hogy eltérők a tapasztalatok a szerelmet illetően, de a tudománynak megvan a megkérdőjelezhetetlen válasza.


1.Empátia

A tudomány kimutatta, hogy az az ember, aki szerelmes, erős empátiát érez a választott partnere iránt. Hasonló érzelmi világuk lesz, így sokan odáig is elmennek, hogy tényleges fizikai fájdalmat éreznek, ha szomorúnak vagy sértettnek látják a másikat. Ugyanez természetesen a másik végletre is igaz, így ha az egyik fél kimagaslóan boldog, akkor a szerelme is az.

Egy tudóscsoport felfedezte, hogy vannak bizonyos minták az agyban, amikor az emberek szerelmesek. Ezek főként azoknál az embereknél figyelhetők meg, akik hosszútávú, elkötelezett kapcsolatban élnek.

2.Gondolatok a bizonyos személyről

Amennyiben azt veszed észre, hogy a napod túlnyomó részében az az egy személy jár a fejedben, akkor valószínűleg szerelmes vagy. Ilyenkor az emberek újraolvassák a kapott üzeneteket, közös fotókat nézegetnek, vagy szimplán a következő együtt töltött időre áhítoznak, illetve terveket készítenek a közös jövőjükre nézve.

Kutatások kimutatták, hogy a szerelmes emberek a munkanapjuk több mint 85 százalékát azzal töltik, hogy a partnerükre gondolnak.

3.Folyamatos bámulás

Egy szerelmes p\u00e1r

Fotó: Shutterstock

Az emberek azt nézik huzamosabb ideig, akit kedvelnek és tetszik nekik. Éppen ezért nem csoda, hogy a szerelmesek le sem tudjuk venni egymásról a tekintetüket. Michelle Fraley párkapcsolati szakértő úgy véli, hogy ha négy másodpercnél tovább tartod valakinek a tekintetét, az szerelemre utalhat.

Egy harvardi tanulmány szerint a szerelmes, több éve együtt lévő emberek az esetek 75 százalékában egymást bámulják.

4. Szorongás

Furcsán hangozhat, de bizony a szorongás is a szerelem egy eltéveszthetetlen, tudományos jele. Ez azért van, mert a szerelem érzése kortizolt szabadít fel az agyban, ami egy stresszel kapcsolatos hormon. Amikor valaki ezen megy keresztül, akkor csökkenhet az étvágya, illetve többször érzi magát idegesnek és feszültnek.