egy nő arcát púderezik ecsettel

Lehet egy veszélyes összetevő a púderedben, amire érdemes figyelned

A púderekben, szemhéjfestékekben, bronzosítókban és pirosítókban található azbeszttel kapcsolatos félelmek újabban kiterjednek egy másik összetevőre is.


Bár joggal gondolhatnánk, hogy szigorú szabályok és előírások vannak arra vonatkozóan, hogy mi kerülhet és mi nem kerülhet a termékekbe, a talkum most tűzvonalba került az azbeszt keresztszennyeződéssel együtt. Annak jártunk utána a Glamour cikkének segítségével, hogy mennyire vagy valóban veszélynek kitéve.

Nemrég egy brit nő szállt szembe egy amerikai kozmetikai céggel, miután mezoteliómát diagnosztizáltak nála. A mezotelióma a gyomor vagy a tüdő nyálkahártyájának rákos megbetegedése. A feltételezések szerint az azbeszt okozta a betegséget, amihez egyedül úgy fért hozzá, hogy talkumot − és így potenciálisan azbesztet − tartalmazó sminktermékeket használt.

Nem ez az első eset, hogy a talkumot rákos megbetegedésekkel kapcsolatos állításokkal hozzák összefüggésbe: a (talkumot tartalmazó) babapúdert az Egyesült Államokban bírósági ügyek ezreiben a petefészekciszták és a méhnyálkahártya rákjának lehetséges okaként említették.

Bár a Johnson&Johnson gyártó ragaszkodik ahhoz, hogy a babapúderében lévő gyógyszeripari minőségű talkum biztonságos és azbesztmentes, idén megszünteti a termék globális értékesítését, és kukoricakeményítő-alapú készítményre áll át. Év elején Hollandia is javaslatot nyújtott be arra, hogy a talkumot a 2. rákkeltő kategóriába sorolják. Ha a törvényt elfogadják, a talkum használata kozmetikai termékekben tilos lesz az EU-ban.

​Mi az a talkum, és miért van a sminkben?

k\u00fcl\u00f6nb\u00f6z\u0151 p\u00faderek \u00e9s bronzos\u00edt\u00f3 goly\u00f3k

Fotó: Shutterstock

A talkum a természetben előforduló ásványi anyag − és a leglágyabb a Földön − egy hidratált magnézium-szilikát (az összetevőlistákon könnyen megtalálható talkum néven), amelyet azért adnak a sminkekhez, mert selymes textúrát ad, segít felszívni a nedvességet, megakadályozza a tapadást, áttetszőbbé teszi a pigmenteket, és töltőanyagként is szolgál. Leggyakrabban a kompakt púderekben található meg, de néha alapozókhoz is hozzáadják.

A lehetséges veszély abból adódik, hogy az azbeszt a természetben a talkum közelében fordul elő (ez is egy hidratált magnézium-szilikát, de más szálas szerkezettel), ami azt jelenti, hogy az ásványok bányászata során előfordulhat a keresztszennyeződés, és hogy a talkum egy része potenciálisan tartalmazhatja a rákkeltő anyag nyomait.

​Mennyire vagy valójában veszélyeztetve?

A talkumnak különböző fajtái vannak, az ipari talkumtól a kozmetikai talkumig − ez utóbbi az, amelyet a sminktermékekbe kevernek, és kifejezetten kozmetikai felhasználásra kiválasztott bányákból származik.

Amerikában is használnak kozmetikai minőségű talkumot a termékeikben, de jó tudni, hogy míg Európában 1372 összetevő tiltott, addig az USA-ban csak 10. A szabályozás tehát kevésbé szigorú, így érdemes kétszer is meggondolni, mielőtt az USA-ból rendelnél sminktermékeket.

Tagadhatatlan, hogy a talkum körül idegesség uralkodik, de az iparágon belül még mindig nagyrészt elfogadható összetevőnek tekintik, bár egyes márkák óvatosabb lettek. 2020-ban a Chanel, a Revlon és a L'Oréal egyes termékeikből például kivonták a talkumot.

Nyitókép: Shutterstock