Fiatal pár veszekedés után, háttal ülve egymásnak

Ez az egyszerű jel mutatja, ha egy kapcsolat nem lesz tartós

Csak az egyik félnek kell rendelkeznie ezzel a tulajdonsággal.


Azok a párok, akik nem tudnak gyorsan talpra állni a vitákból, a kutatások szerint nem valószínű, hogy együtt maradnak. Ezzel szemben azok, akik gyorsan felépülnek, nagyobb valószínűséggel maradnak együtt.

A vitából való gyors felépülés képessége egészen a gyermekkorig nyúlik vissza.

A tanulmány szerint azok az emberek, akik gyermekkorukban biztosabban kötődtek szüleikhez, felnőttkorukban jobban tudják szabályozni érzelmeiket. Azok a gyerekek, akik biztonságosan kötődnek szüleikhez vagy gondozójukhoz, védve érzik magukat és bíznak bennük.

Ugyanez igaz a felnőttkori kapcsolatokra is, azok az emberek, akik védettnek érzik magukat és bíznak egymásban, jobban tudják szabályozni érzelmeiket nehéz időszakokban, például vitatkozáskor.

Dr. Jessica E. Salvatore, a tanulmány első szerzője elmondta, kutatásukban azt találták, hogy azok az emberek, akik csecsemőként bizonytalanul kötődtek, de akiknek felnőtt romantikus partnere jól kiheveri a konfliktust, valószínűleg együtt maradnak.

„Ha az egyik személy képes vezetni ezt a konfliktusból való felépülési folyamatot, az pufferolhatja a másik személyt és a kapcsolatot”

– fogalmazott.

Az eredmények 73 ember vizsgálatából származnak, akiket születésüktől fogva nyomon követtek. Mindegyiküket arra kérték, hogy heves vitát folytasson a partnerével, majd egy lecsillapodási időszakot kaptak.

Dr. Salvatore elmondta, hogy egy másik projekt részeként, ahol azt vizsgálták, hogyan veszekednek a párok, gyakran elcsípett néhány percet ebből a lecsillapodási időszakból, és észrevette, hogy néhány pár képes volt arra, hogy a heves vitából rögtön visszatérjen a kellemes csevegéshez, anélkül, hogy túl nagy erőfeszítést kellett volna tennie. Más párok azonban megrekedtek a konfliktusukban, és nem tudtak lenyugodni.

Amikor visszanézték az emberek gyermekkori értékeléseit, észrevették, hogy a biztonságosan kötődő emberek jobban tudták szabályozni az érzelmeiket a kapcsolatukban is.

A kutatók azt is felfedezték, hogy a párkapcsolatban csak az egyik személynek kell nyugtató hatásúnak lennie.

Salvatore az eredményeket összegezve elmondta, számukra ez volt a legizgalmasabb eredmény.

„Van valami az életünk későbbi szakaszában fontos emberekkel kapcsolatban, ami megváltoztatja a korábban történtek következményeit.”

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock