Ilyen végzetes problémákat okozhat a fokozódó űrszemét

Ilyen végzetes problémákat okozhat a fokozódó űrszemét

A szakértők arra figyelmeztettek, hogy az űrhajósok eltévedt felszerelésének darabjai tovább növelhetik a már meglévő űrszemét-problémákat.


A téma azért lett felkapott mostanában, mert egy hétórás űrséta után Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin orosz űrhajósok szándékosan kilöktek az űrbe egy nagyobb köteg nem használt hardvert.

De nem ez volt az egyetlen ilyen eset: Ed White, a NASA űrhajósa például elvesztett egy tartalék kesztyűt, amikor 1965-ben a Gemini 4 űrhajóból kimerészkedett. 2017-ben pedig Peggy Whitson és Shane Kimbrough űrhajósok egy űrséta során véletlenül elengedtek egy törmelékpajzsot tartalmazó táskát.

Ez is érdekelhet: Az űr egy titokzatos helyéről származó tűzgolyó robbant fel Kanadában

A légkörben lévő szemét elégetése az űrállomáson azonban bevett szokássá vált. A legénység tagjai rendszeresen berakják a szemetet egy Cygnus teherűrhajóba, hogy a benne lévő szemét a visszatéréskor elégjen.

Érdemes megjegyezni, hogy a Föld körül keringő mesterséges objektumok nagy része úgy van megtervezve, hogy élettartamuk végén elégjenek a légkörben.

Ettől függetlenül a Védelmi Minisztérium több mint 23 000, teniszlabda-nagyságúnál nagyobb törmelékdarabot követ nyomon a Föld körüli pályán. Emellett a szakértők becslése szerint mintegy 100 millió, nagyjából egy milliméter átmérőjű törmelékdarab található a bolygónk körüli űrben. Ezek jelentős része az emberek által előállított űrszemétből származik.

Ez azért is probléma, mert az ISS-nek az évek során számos manővert kellett végrehajtania, hogy kikerülje az útjába kerülő mesterséges törmelékeket.

Forrás: Futurism

Kép: Shutterstock