Egy fejhallgatós lány zenét hallgat

Ha kedveled ezt a zenei stílust, akkor valószínűleg magas az IQ-d​

A zenehallgatás a legtöbb ember számára a kikapcsolódás vagy a stresszoldás eszköze. Egy kutatás bebizonyította, hogy egy bizonyos stílus hallgatói magasabb intelligenciaszinttel rendelkeznek, mint mások.


Dr. Stuart Cadwallader tanulmány szerint a legtöbb ember egy sztereotípiából kiindulva úgy véli, hogy az intelligensebb személyek klasszikus zenét, vagy esetleg jazzt hallgatnak legszívesebben. Míg ez egyesekre valóban igaz lehet, a kutatás során talált adatok másra utalnak.

A vizsgálatokat a National Academy for Gifted and Talented Youth 1057 tagjának együttműködésével végezték. Ez egy olyan intézmény, amelybe az akadémiai szempontból a legjobb 5 százalékba tartozó 11-18 éves fialok járnak.

A válaszaikból kiderül, hogy a tehetséges gyerekek körében a rock a legnépszerűbb műfaj, egyharmaduk viszont a heavy metalt is az öt legnépszerűbb műfaj közé sorolta, 6 százalékuk pedig az első helyre tette. A közhiedelemmel ellentétben a jazz és a klasszikus zene kerültek a lista aljára.

Tehát a heavy metal zene kedvelése a magas intelligencia jele.

Egy zenekar git\u00e1rosai a sz\u00ednpadon zen\u00e9lnek

Fotó: Shutterstock

A kutatók szerint a fiatalok ezt a stílust tudják legjobban használni arra, hogy megküzdjenek a tehetségük súlyával. Mivel az adottsággal rendelkezők sokszor kívülállónak érzik magukat, valamilyen formában fel kell oldaniuk magukban a felhalmozódott stresszt. Úgy tűnik, a metálnak meg van az ehhez szükséges hangzás- és szövegvilága.

Dr. Cadwallader szerint a megkérdezettek élvezik a stílus összetett és néha politikai témáit, amelyeket a mainstream popzene nem dolgoz fel rendesen. Emellett néhányan kifejezetten azért hallgatják, mert a szó szoros értelmében szeretik „kiugrálni" magukból a frusztrációjukat és a dühüket.

„Talán a tehetséggel és az adottsággal járó nyomást a zene segítségével átmenetileg el lehet felejteni. Ahogy az egyik diák felveti, talán a tehetséges emberek nagyobb nyomást érezhetnek, mint társaik, és a zenét használják arra, hogy ezt a negatívumot kitisztítsák"

— olvashatjuk a tanulmány szerzőjének szavait a Psy.Blog cikkében.

Nyitókép: Shutterstock