Várandós nő, fehér háttér előtt

Egy bizonyos étrend támogathatja az egészségesebb terhességet

A kutatók megállapították, hogy ez a kiegyensúlyozott étrend csökkentheti a terhességi toxémia kockázatát.

Köztudott, hogy a sovány fehérjéket, az egészséges zsírokat, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, valamint a sok gyümölcsöt és zöldséget előtérbe helyező mediterrán étrend lenyűgöző egészségügyi előnyökkel jár. A kutatások következetesen számolnak be róla, hogy hatékonyan védi a szívünket és az agyunkat az életkor előrehaladtával, csökkenti a cukorbetegség kockázatát, és megkönnyíti az egészséges testsúly fenntartását.

Egy új kutatás szerint a mediterrán étrendet követő várandós őknél kisebb lehet a preeklampszia, vagyis a terhességi toxémia kockázata, amely általában magas vérnyomással, illetve vese- vagy májkárosodással jár.

A preeklampsziában szenvedőknél nagyobb a koraszülés kockázata, és gyermekeiknél nagyobb lehet a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázata az Amerikai Szívgyógyász Szövetség szerint.

„Az Egyesült Államokban a legmagasabb az anyai halálozási arány a fejlett országok között, és a preeklampszia hozzájárul ehhez. Tekintettel ezekre az anyákat és gyermekeiket egyaránt fenyegető egészségügyi veszélyekre, fontos a preeklampszia kialakulásának megelőzését szolgáló, módosítható tényezők azonosítása, különösen a fekete bőrű nők körében, akiket a legnagyobb mértékben fenyeget ez a súlyos terhességi szövődmény”

– idézi az EatingWell a tanulmány vezető szerzője, Anum S. Minhas sajtóközlményét.

A kutatások szerint a genetikai hajlam és a környezeti tényezők (többek között a stressz szintje) kombinációja lehet az oka annak, hogy a fekete bőrűeknél a preeklampszia gyakoribb.

A Journal of the American Heart Association című folyóiratban közzétett tanulmány egy olyan, 8500 várandós szülőből álló, fajilag sokszínű csoportra összpontosított, akiknél magas volt a preeklampszia kialakulásának kockázata. A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki, valamint interjúban is beszéltek arról, milyen gyakran fogyasztanak bizonyos ételeket, így a kutatók pontszámot tudtak nekik adni az alapján, hogy mennyire követik a mediterrán étrendet.

A kutatók azt találták, hogy a fekete bőrű várandós nőknél – akik a résztvevők 47%-át tették ki – a mediterrán étrend követése esetén csökkent a legnagyobb mértékben a preeklampszia kockázata. Másrészt azoknál a fekete bőrű nőknél, akiknek étkezési szokásai a legmesszebb álltak a mediterrán étkezési mintától, 72%-kal magasabb volt a preeklampszia kockázata, mint a mediterrán étrendet követő nem fekete bőrű résztvevőknél.

Összességében azoknál, akik a mediterrán étrendet követték, 20%-kal kisebb volt a preeklampszia kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik nem követték.

„Ez azért figyelemre méltó, mert nagyon kevés olyan beavatkozás van a terhesség alatt, amelyről kiderült, hogy érdemi előnyökkel jár, és a terhesség alatti orvosi kezelésekhez óvatosan kell viszonyulni, hogy az előnyök meghaladják az anyára és a születendő gyermekre jelentkező lehetséges kockázatokat”

– írta Minhas a közleményben.

A hír legjobb része az, hogy a mediterrán diéta egyrészt nagyon finom, másrészt az étrend fő tápanyagai jól illeszkednek a legtöbb terhes ember étkezési aggályaihoz, az elegendő folsav és kalcium bevitelétől bizonyos halak és sajtok elkerüléséig.