Egy gyermekotthon lakói Moszkvában, 1930: a gyerekek hálózsákba bebugyolálva tartanak a kollégiumi szobába, ahol déli alvás várja őket

Ritka és figyelemre méltó fotók, amelyek életre keltik a történelmet

Az interneten böngészve mindig érdekes dolgokra bukkanhatunk, ezt a Reddit tagjai tudják a legjobban. Az Old School Cool nevű Reddit aloldalon vintage vagy antik fényképeket osztanak meg az emberek, amelyek egy másik időbe és helyre engednek bepillantást. Ezekből szedtünk össze egy válogatást, mely a történelem különböző koraiba röpítenek vissza.


Abraham Lincoln a polgárháború előtt és után, 1861-1865

Ezen a két fotón egymás mellett láthatjuk, hogyan nézett ki Abraham Lincoln amerikai elnök a polgárháború előtt és után. Mindössze 4 év háború után Lincoln legalább 10 évvel idősebbnek tűnik a jobboldali képen, a vonalak a homlokán és az állkapcsán sokkal mélyebbnek tűnnek.

A modern időkben sokan emlékezhetnek arra, hogy Barack Obama elnök „elszürkült” hivatali ideje alatt. Ezt a jelenséget Fehér Ház-effektusnak nevezik. Az elnökök (vagy magas politikai rangot betöltő személyek) annyi stressznek vannak kitéve, hogy kétszer olyan gyorsan öregszenek – két évet minden hivatali év után. Lincoln magántitkára, John Hay azt írta, hogy Lincoln nagyon gyorsan öregedett.

„A szem fátyolos lett a fontos témákon való folyamatos közvetítéstől; a tartalékosság és a környezetétől való elszakadás levegője fokozódott.”

A nagy észak-dakotai hóvihar, 1966

Ez a felvétel az egyik legsúlyosabb hóviharról készült, amely 1966. március 2. és 5. között történt. A subRedditen az eredeti poszter ezt írja a képről:

„A Közlekedési Minisztérium alkalmazottja, Bill Koch egy villanyvezeték teteje mellett áll. A látótávolság a szabad vidéken és a tanyaudvarokon 11 egymást követő órán át nullára csökkent a vihar alatt. 74 500 szarvasmarha pusztult el a háromnapos hóviharban.”

A hóvihar különösen hosszú időtartama miatt volt emlékezetes, valamint a nagyon heves, egyes helyeken 50-76 centis havazások és az időnként 70 mérföld/órás sebességet meghaladó széllökések miatt.

Bernie Sanders szemetet szed a vermonti Burlingtonban, 1981

A legtöbben Bernie Sanders-t az Egyesült Államok szenátoraként ismeritek, aki 2016-ban és 2020-ban is indult az elnökválasztáson a Demokrata Párt színeiben. Sanders mindig is szorgalmazta az ingyenes egészségügyi ellátást, a minimálbér emelését, és általában az átlagembereken akar segíteni a gazdagok támogatása helyett.

A fenti fényképen egy sokkal fiatalabb Sanders a vermonti Burlingtonban lévő helyi parkjából szemetet szed össze, miután megnyerte a választásokat, és 1981-ben polgármester lett.

Salvador Dalí az S.S. Normandie óceánjáró fedélzetén

Salvador Dalía fenti fényképen az S.S. Normandie fedélzetén áll egy téli napon. A festő sok idejét töltötte azzal, hogy felkeltse saját hírnevét, és egyszer azt mondta egy barátjának, hogy soha nem fog meghalni. Kiderült, hogy igaza volt, mert munkája még sokáig élt halála után is.

Viasz próbababák kánikulában, 1929

A londoni Sphere című újság 1929. június 1-jén kiadott számában jelent meg a fenti próbababákat ábrázoló fotó. A kép alatt ez a felirat állt:

„Hervadó liliom: Két viaszos fürdőharang a New Bridge Street-ben rendkívüli depressziót jelez a hőhullám miatt. Még az emberi és a viaszos szépségek is hajlamosak voltak elhervadni a közelmúltban kirobbanó forró időben”

Manapság már nem viaszból készülnek a próbababák, talán éppen emiatt a fura eset miatt.