A Voyager 2 Neptunuszról készített felvétele

A Neptunusznak vannak gyűrűi? A James Webb űrtávcső új felvételein látszanak

A Szaturnuszról mindenki tudja, hogy gyönyörű gyűrűi vannak, viszont a Neptunusz sajátjait még valószínűleg sokan nem látták. A James Webb űrtávcső most egy tökéletes betekintést engedett a Naprendszer legtávolabbi bolygójának környezetébe. A végeredmény igazán bámulatos lett.


Ha téged is meglep a hír, hogy a Neptunusznak is vannak saját gyűrűi, akkor valószínűleg nem vagy egyedül. A vékony, szinte teljesen porból álló rétegek annyira közel vannak a bolygó légköréhez, hogy a gázóriás fényessége szinte teljesen kitakarja őket.

Egészen pontosan 1989-ben lehetett megpillantani először és egészen eddig egyetlen alkalommal a gyűrűket, amikor a Voyager 2 elrepült mellettük. Heidi Hammel, a Neptunusz-rendszer szakértője így nyilatkozott a James Webb által közölt felvételekről:

„Három évtizede láttuk utoljára ezeket a halvány, poros gyűrűket és ez az első alkalom, hogy infravörösben látjuk őket.”

Sokan kérdően nézhetnek a fotók előtt, hiszen a bolygó nem egy kék gömbre emlékeztet, mint más képeken és illusztrációkon, sokkal inkább egy fényes, fehér üveggolyónak. Ez a James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerája miatt van, ugyanis az elnyeli a legtöbb infravörös fényt — írja a Futurism.

Amit valójában látunk, azok a fényvisszaverő jégfelhők, melyek nagyjából teljesen körbeveszik a Neptunuszt.

Ami még különlegesebbé teszi a felvételt, hogy a bolygó 14 holdja közül hetet is sikerült megörökíteni, sőt, még egy érdekes fényes foltot is megpillantottak a szakértők a bolygó északi sarkán. Beszámolók szerint ez a kép csupán a kezdet.

A James Webb a tervek szerint még ebben az évben további vizsgálatokat végez a Neptunuszról, valamint fő holdjáról, a Tritonról.