
A barna rizs egészségtelenebb lenne a fehérnél?
Egy nemrég készült amerikai tanulmány arra jutott, hogy a barna rizs több arzént tartalmaz, mint a fehér rizs.
Ez érthető módon riasztóan hangozhat, hiszen az arzén jól ismert méreganyag. A barna rizsben talált szint azonban nem jelent egészségügyi kockázatot. És a barna rizs, akárcsak a többi teljes kiőrlésű gabona, még mindig fontos része az egészséges táplálkozásnak.
A probléma megértéséhez emlékezzünk egy régi toxikológiai alapelvre: az adag teszi a mérget. Más szóval, a káros anyagok kis dózisban ártalmatlanok – vagy akár hasznosak – is lehetnek.
Valójában ezt kellene választanunk: A basmati rizs 5 egészségügyi előnye
Az arzén, bár nagy mennyiségben veszélyes, természetes módon megtalálható a talajban és a vízben, és számos élelmiszerben, köztük a rizsben is előfordulhat.
Az új tanulmány ezt világossá teszi: a barna rizsben lévő arzén mennyisége messze az emberi egészségre nézve kockázatosnak tartott szint alatt van. Ami számít, az az, hogy mennyi van benne, és milyen gyakran fogyasztjuk.
A legtöbb ember számára a barna rizs fogyasztásából származó expozíció minimális, és nem kell aggódni miatta.
De a legtöbb ember számára az egészségügyi kockázatokat nem az jelenti, ami apró mennyiségben megjelenik az életünkben – hanem a mindennapi döntéseink.
Ami miatt valóban aggódnunk kellene
Fotó: Shutterstock
Az Egyesült Királyságban 1000 emberből kevesebb mint egy követi a nemzeti táplálkozási irányelvek valamennyi szempontját. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb ember nem eszik elég gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát – és ez sokkal nagyobb probléma világszinten is.
Valójában a rossz táplálkozás világszerte nagyobb mértékben okoz betegségeket és a korai halálozást, mint a dohányzás vagy az alkohol.
A táplálkozás két legfontosabb kockázati tényezője? A túl sok só és a kevés teljes kiőrlésű gabona fogyasztása.
A szív- és érrendszeri betegségek, amelyek évtizedek óta a világ vezető halálozási okai, évente mintegy 20 millió ember halálát okozzák. A COVID-járvány idején halálosabb maradt, mint maga a vírus. Az egyik legegyszerűbb módja a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésének, ha több teljes kiőrlésű gabonát fogyasztunk.
Tehát bár igaz, hogy a barna rizsben több az arzén, mint a fehér rizsben, a barna rizs (vagy más teljes kiőrlésű gabonafélék) fogyasztásának mellőzése nagyobb egészségügyi kockázatot jelenthet. Egyéb teljes kiőrlésű gabonafélék közül is választhatunk: például zab, quinoa, árpa és teljes kiőrlésű tészta és kenyér.
Nyitókép: Unsplash