főtt basmati rizs egy tálban

Ez a legegészségesebb rizsfajta, mégsem ezt vesszük

Első pillantásra nem sokban különböznek egymástól a rizsfajták, ám ha közelebbről megvizsgáljuk őket, jelentős eltéréseket fedezhetünk fel közöttük.


A basmati rizs különösen kiemelkedik a többi típus közül. Jellegzetes illata van, amely főzés közben a pattogatott kukoricához hasonlítható. A „basmati" szó eredeti, hindi jelentése is erre utal: „aromával teli" vagy „illatos". Ez a rizsféle Indiában és Pakisztánban őshonos, de a globális kínálat 2/3-át India adja. A basmati rizst évezredek óta termesztik a Himalája lábánál, számos indiai étel alapanyaga.

Két fajtája van, a fehér és a barna. A diós íz és a jellegzetes illat mindkettőre jellemző. A fehér fajtáról a héjat, a korpát és a csírát eltávolítják, a barnát csak a héjától fosztják meg. Mindkét típus ízletes és egészséges, már csak rajtad áll, melyiket részesíted előnyben. Hogy a típus választásáról meggyőzzünk, összegyűjtöttük a basmati rizs egészségügyi hatásait a WebMD segítségével.

​1. Cukorbetegség megelőzése

A fehér rizs meglehetősen magas glikémiás indexszel rendelkezik, a basmati rizs viszont sokkal alacsonyabbal. A basmatié 50 és 58 közötti, így ha cukorbetegségben szenvedsz, a basmati rizs kis adagokban része lehet sz étrendednek.

​2. Rosttartalom

A basmati rizs jelentős mennyiségű rostot is tartalmazhat – de azért érdemes ellenőrizned a tápértékjelölést. A magasabb élelmi rostbevitel csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és az emésztést is segíti.

​3. Jobb szívegészség

barna basmati rizs

Fotó: Shutterstock

A teljes kiőrlésű gabonafélék, például a barna basmati rizs fogyasztása összefügg a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával. A teljes kiőrlésű gabonafélék segítenek csökkenteni a vér koleszterinszintjét, és a magas vérnyomás kockázatát.

​4. Csökkentett rákkockázat

A barna basmati rizs körülbelül 20%-kal több rostot tartalmaz, mint más barna rizsfajták. A magasabb rosttartalmú étrend segíthet csökkenteni bizonyos típusú rákos megbetegedések, különösen a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

​5. Jobb agyi egészség

A basmati rizs magas B-vitamin-tartalmú, beleértve a B1-vitamint (tiamin). Egy adag a napi ajánlott bevitel 22%-át tartalmazza. A tiamin létfontosságú az agy egészségéhez.

​185 gramm fehér basmati rizs a következőket tartalmazza:

  • Kalória: 210
  • Fehérje: 4 gramm
  • Zsír: 0,5 gramm
  • Szénhidrátok: 46 gramm
  • Rost: 0,7 gramm
  • Cukor: 0 gramm

Nyitókép: Shutterstock