Kötéllel átkötött női has, székrekedés koncepció

6 étel, ami székrekedést okozhat

A székrekedés gyakori probléma, bizonyos ételek fogyasztása pedig még jobban ráerősít erre a probléma.

A székrekedés orvosi értelemben a heti háromnál kevesebb székletürítést jelenti. Ha valakinek hetente kevesebb mint egy székletürítése van, akkor súlyos székrekedésről beszélünk. A székrekedést puffadás, gázképződés vagy fájdalom kísérheti. Bizonyos ételek megelőzhetik vagy enyhíthetik a székrekedést, mások kifejezetten azt okozzák. Utóbbiból összeszedtünk néhányat.

1. Banán

Az éretlen banán székrekedést okozhat; de az érett banán viszont segíthet a székrekedés enyhítésében. Az éretlen banán azért okoz székrekedést, mert még sok benne a keményítő, amit a szervezet nehezen emészt meg. A banán élelmi rostot (pektint) is tartalmaz, amely vizet von el a belekből a széklet felé. Ha valaki már amúgy is dehidratált, ez súlyosbíthatja a székrekedést..

2. Rágógumi

Városi legenda, hogy hét évbe telik, mire megemésztünk egy rágót, ha lenyeljük, az viszont annál inkább, hogy ha rövid idő alatt sokat nyelünk le, vagy ha több rágógumit nyelünk le más emészthetetlen élelmiszerekkel, például magvakkal együtt, akkor az olyan masszát hozhat létre, amely ritka esetben, de elzárhatja az emésztőrendszert. Ez az emésztőszervi elzáródás székrekedést okozhat.

3. Fehér rizs

Nagy különbség van a fehér rizs és a barna rizs között. A fehér rizs azért vezethet székrekedéshez, mert a héját, korpáját és csíráját eltávolították, melyek található az összes rost és tápanyag. A barna rizs azért segíthet a székrekedés enyhítésében, mert a héjat, a korpát és a csírát nem távolították el belőle. Továbbá a barna rizs jó teljes kiőrlésű gabonaforrás, és 20 dekagrammban körülbelül 3,5 g rostot és 5 gramm fehérjét tartalmaz.

4. Vörös húsok

Rengeteg ok van arra, miért kerüljük a vörös húsok fogyasztását, többek között az, hogy több okból is székrekedést okozhatnak:

  • Magas a zsírtartalmuk, ezért az emésztőrendszernek hosszabb ideig tart feldolgozni
  • Szívós fehérjerostokat tartalmaznak, amelyeket a gyomor nehezen emészt meg
  • Vasban gazdagok, ami székrekedést okozhat.

A székrekedés elkerülése érdekében korlátozzuk a vörös húsok fogyasztását.

5. Coskoládé

A csokoládé nem ajánlott, különösen az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedők számára, mivel az abban lévő nagy mennyiségű zsír lelassíthatja az emésztési folyamatot. Úgy vélik, ez az izomösszehúzódások (perisztaltika) lelassításával történik, és így lassítja az ételek mozgását a bélben. Egy tanulmányban németországi kutatók megkértek székrekedésben szenvedő embereket, hogy nevezzék meg azokat az ételeket, amelyek szerintük ezt okozzák. A kísérleti személyek a leggyakrabban a csokoládét említették.

6. Tejtermékek

A tejtermékek, például a tej, a sajt, a joghurt és a fagylalt nagy mennyiségben sokaknál székrekedést okozhatnak. Ennek oka lehet maga a tejtermék, vagy több dolog kombinációja. A tejtermékekben lévő laktóz azonban fokozott gázképződést és puffadást okozhat, amitől az ember még rosszabbul érezheti magát, ha a dolgok nem haladnak megfelelően.

Egy 1 és 13 év közötti iráni gyerekek körében végzett vizsgálat szerint a tejtermékek okozhatták a székrekedésüket. A kísérlet eredményei azt mutatták, hogy majdnem minden gyereknek (80%), aki kiiktatta a tehéntejet és a tejtermékeket az étrendjéből, rendszeresebb volt a bélmozgása.

(MedicineNet)

Nyitókép: Shutterstock