főtt rizs egy tányérban

Ezzel az egyszerű trükkel nem lesz többé ragacsos a főtt rizs

A rizst nehéz tökéletesen elkészíteni. Ha rosszul főzzük, a kis darabkák gumiszerűvé válhatnak. Pedig alapvetően nem nehéz megakadályozni, hogy a rizs összeragadjon, ha tudod a titkot.


Bár egyes receptek „ragadós rizst" írnak elő, a legtöbb szakács átkozza, amikor rögösödni kezd. A keményítőt hibáztathatod a pépesedésre való hajlamért, de ha tudod a helyes méréseket, elkerülheted a bajt. Általában 1 csésze rizs és 2 csésze víz az arány mind a fehér, mind a barna fajták esetében. Az utasítások betartása ellenére azonban a tökéletesség még így sem garantált.

Nem kell tovább keresgélned a titok után, mert eláruljuk. Az alábbi egyszerű citromos hackkel megakadályozhatod, hogy a rizs összecsomósodjon.

Ha főzővízhez egy csepp citromlevet adunk, az segít, hogy a rizs ne váljon ragasztószerű állagúvá. Egy teáskanál citromlé hozzáadása nem ad túlságosan savanykás ízt, de a kész termék csomómentes lesz.

f\u0151tt rizs egy kan\u00e1lban

Fotó: Unsplash

A rizs pépesedéséért gyakran a felesleges keményítő a felelős, ezért főzés előtt alaposan öblítsd le a nyers szemeket. A rizs és a víz aránya is fontos, ezért kövesd a csomagoláson található utasításokat, hogy ne szívjon magába túl sok folyadékot.

Ez a tápláló gabonaféle egyébként számos ízben és változatban kapható. Fedezd fel a különböző rizsfajtákat és főzési módjaikat, hogy izgalmasabbá tedd mindennapi étkezéseket, és hogy kipróbáld a különböző ízvilágokat: például a vad-, a barna-, a jázmin- és basmati rizst.

A barna rizst általában egészségesebbnek tartják, azonban kevesebb kalóriát és szénhidrátot, de kétszer annyi rostot tartalmaz. Csak ne felejtsd el hozzáadni a citromlevet, hogy tökéletes legyen az állag!

Forrás: Daily Meal

Nyitókép: Unsplash