Két ember sörrel koccint

Ezért kerülhetsz bajba részegen

Az alkohol köztudottan módosítja az emberek boldogságszintjét, azonban a környezeti jelek észlelésére is kihatással van. Egy kutatócsoport azt vizsgálta, hogy az italfogyasztás miként befolyásolja mások pozitív vagy negatív érzelmeinek észlelését.


Az emberek a kocsmákban ülőkre nem feltétlen gondolnak úgy, hogy különösen éleslátók lennének az adott helyzetben, azonban eddig nem lehetett tudni, miként módosul az érzékelésük.

A gesztusok és az arckifejezések legtöbbször elárulják a gondolatokat, az alkoholos italok viszont ideiglenesen elvehetik ezt a képességet. Fatima Felisberti és Philip Terry még 2015-ben végeztek egy tanulmányt azzal kapcsolatban, hogy a szeszes italok akadályozzák-e az egyértelmű arckifejezések értelmezését.

Ehhez a feladathoz hat, általánosan elfogadott és a legtöbb ember számára felismerhető érzelmet vettek alapul, vagyis a boldogságot, a szomorúságot, a félelmet, a haragot, valamint a meglepődést és az undort. Az alanyoknak ezeket kellett azonosítaniuk bizonyos mennyiségű ital elfogyasztása után.

Egy r\u00e9szeg ember az asztalra d\u0151lve, poh\u00e1rral a kez\u00e9ben

Fotó: Shutterstock

Fontos megemlíteni, hogy az adatok egységesítése érdekében a résztvevők nem sört vagy a leggyakrabban fogyasztott italokat kapták, hanem 37 százalékos alkoholtartalmú vodkát diétás tonikvízzel, míg a placebocsoport tagjainak mentes innivalókat adtak — írja a Psichology Today.

Az alanyokot megvizsgáltak az után, hogy egy nagyobb mennyiséget, egy kisebb mennyiséget, vagy placebot kaptak. A tesztek alatt tizenkét férfi színész érzelmeit kellett felismerniük kizárólag az arckifejezéseik alapján.

Végeredményként igazán meglepő adatok születtek, hiszen némelyik érzelem felismerése hatékonyabb lett, valamint ennek az ellenkezőjére is lett példa.

A szakértők megjegyezték, hogy józanul az undor felismerésének aránya alacsony volt, ittasan viszont jelentősen megugrott a szám. Ezzel szemben a düh mikrokifejezéseinek felismerésére való képesség mindkét alkoholadag után csökkent a placeboital elfogyasztásához képest.

Az összesítések alapján arra lehet következtetni, hogy az alkohol egyszerre pozitív és negatív hatásokkal is rendelkezhet ebből a szempontból, tehát érdemes odafigyelni erre is az egyéb figyelmeztetések mellett.

Nyitókép: Shutterstock