Turin városa

Felejtsd el Amalfit - ez Olaszország legalulértékeltebb városa

Olaszország legnépszerűbb úti célja kétségkívül Amalfi. Azonban ahelyett, hogy ezt a zsúfolt várost választod, fontold meg, hogy a következő olaszországi látogatásod során erre a lenyűgöző helyre mész, ahol elképesztő ételek várnak.


Van azonban egy másik csodálatos hely Olaszországban, amelyről gyakran megfeledkeznek az emberek. Ez nem más, mint Torino. Az olaszul Torino néven ismert lenyűgöző város az északnyugati Piemont régió fővárosa. Az ide látogatók gyönyörű hegyvidéki tájakat, pazar palotákat, világszínvonalú múzeumokat és még sok mást fedezhetnek fel. A következőben ezekről számolunk be.

Ha a kulináris élvezeteket keressük, akkor ez a város tökéletes lehet számunkra, ugyanis élénk éttermi életet él. Ha a sportok szerelmesei vagyunk, akkor pedig a 2006-os téli olimpiai játékok házigazdájának városában szintén jól érezhetjük magunkat.

Ezek ellenére Torino valamiért háttérbe szorul híresebb társai mellett. Pedig a város mindenkit azonnal elbűvölne szerény eleganciájával, a vendégszerető helyiekkel és a nyugalommal, ami a kevés turistának köszönhető.

Hol érdemes megszállni? 

Torinoban is sok lehetőségünk van Airbnb-ben megszállni. Ha nagyobb baráti társasággal tervezünk utazni, akkor mindenképp ott érdemes foglalni. De ha szállodai élményt keresnénk, akkor is tömérdek lehetőségünk van válogatni. A Turin Palace Hotel egy teljesen felújított épületben, ami közvetlenül a városközpontban található. A közeli Grand Hotel Sitea pedig egy történelmi épület tágas szobákkal és Michelin-csillagos étteremmel.

Mit érdemes enni?

yellow pasta and cherry tomatoesPhoto by Jakub Kapusnak on Unsplash

Ha már itt járunk, akkor érdemes kipróbálni a helyi konyha különlegességeit, hiszen az általános olasz konyhát mindenki ismeri.

Torinoban kóstoljuk meg a tajarint, ami egy gazdag, tojásos tészta, melyet általában szarvasgombával, vajjal vagy egy helyi húsmártással, a sugo d'arrostóval tálalnak. A hússal töltött agnolotti tészta egy másik ízletes specialitás, amit nem szabad kihagyni.

A további helyi klasszikus ételek, amiket érdemes kipróbálni, a bagna caudába mártott zöldségek, egy fokhagymával és szardellával készült meleg mártás, valamint a grissini nevű ropogós kenyérszelet.

Éttermek: Tre Galli, Osteria al Tagliere, L'Osto del Borgh Vej, Spazio7, Piola da Cianci, Caffè Platti, Caffè Mulassano, Gelateria Pepinót.

És mit érdemes megnézni?

Torino számtalan varázslatos templomot rejt, így érdemes azokkal kezdeni túránkat. A Chiesa di Santa Maria del Monte dei Cappuccini templom egy dombtetőn található, és gyönyörű kilátást nyújt a városra. Ezután látogassunk el a barokk stílusú Chiesa di San Lorenzo templomához is. Ha pedig valami távolabbira vágyunk, akkor tegyünk kitérőt a híres Basilica di Superga templomhoz.

Torino híres a nagyszabású építészete előtt. Menjünk el a Piazza San Carlo, barokk épületekkel körülvett impozáns terére, és a Piazza Castelloba, ahol a fenséges Palazzo Madama Torino található. A közeli Torinói Királyi Palota pedig visszarepít minket a város királyi múltjába.

Torino városképének talán legikonikusabb része a Mole Antonelliana, amely a filmmúzeumnak - Museo Nazionale del Cinema - ad otthont. Egy másik nevezetes múzeum a Museo Egizio, ahol a történelem szerelmesei kiterjedt egyiptomi műtárgygyűjteményt találhatnak.

A kortárs művészet rajongói a Castello di Rivoli-t élvezhetik, amely egykori királyi rezidencia volt, ma pedig a legmodernebb kiállításokat mutatja be a felújított 17. századi kastély hátterével szemben. A Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli művészeti galériát se hagyjuk ki.

A modern korban Torinó erősen kötődik az olasz autóiparhoz, hiszen olyan ikonikus márkáknak van itt a központja, mint a Fiat, a Lancia és az Alfa Romeo. Nem meglepő módon a Museo Nazionale dell'Automobile is itt található.

A sportrajongóknak pedig érdemes megnézniük a menetrendet, hogy a híres Juventus labdarúgóklub vagy a rivális Torino nem rendez-e meccseket az itt töltött idő alatt.


Nyitókép: Getty

(HuffPost)