Meteorit

Nem aranyat talált, mint hitte, hanem valami annál is sokkal értékesebbet

Az ausztráliai Melbourne melletti Maryborough Regional Parkban, fémdetektorával kutató David Hole szokatlan dologra bukkant: egy sárga agyagban pihenő, nagyon nehéz, vöröses színű kőzetre.

Miután Hole hazavitte a fura kőzetet, mindent megtett, hogy felnyissa, mivel biztos volt benne, hogy egy aranyrög van a szikla belsejében, mert a park a 19. századi ausztrál aranyláz helyszínén, az Aranymezőkön található, írja a Hamu és Gyémánt.

A sziklafűrész, sarokcsiszoló, fúró, sőt még a sav bevetése sem eredményezett sikert, ezért Hole elvitte a rögöt a Melbourne Múzeumba, hogy azonosítsák azt. Itt kiderült, Hole azért nem tudta feltörni a talált tárgyat, mert az nem aranyrög, hanem egy ritka meteorit volt.

„A gödrös, faragott kinézet akkor alakul ki, amikor a meteoritok átjutnak a légkörön, kívülről megolvadnak, és a légkör megformálja őket. Sok olyan követ néztem már meg, amelyekről az emberek azt hitték, hogy meteoritok"

– mondta Dermot Henry, a melbourne-i múzeum geológusa, aki hozzátette, hogy a 37 év múzeumi munka és több ezer kőzet vizsgálata után mindössze kettőről derült ki, hogy valódi a világűrből származik. Az egyik a Hole által bevitt meteorit volt.

Bár a kutatók még nem tudják, honnan származik a meteorit, és mióta lehetett a Földön, néhány sejtésük azért van. Henry szerint a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövből indulhatott, ahonnan néhány egymásnak ütköző aszteroida lökte ki, hogy később a Földbe csapódjon.

A kormeghatározás szerint a meteorit száz és ezer év között lehetett a Földön. 1889 és 1951 között több olyan meteorészlelés is történt, amelyek keretében becsapódhatott.

A kutatók szerint a Maryborough-meteorit sokkal ritkább, mint az arany, egyike annak a mindössze 17 kőzetnek, amelyet valaha észleltek az ausztrál Victoria államban, ráadásul a második legnagyobb: még 2003-ban találtak egy azóta is rekorder, 55 kilogrammos meteort.

Nyitókép: Shutterstock / abriendomundo