Szőke hajú nő az arcát tisztítja sminktörlő kendővel

Betiltják az arctisztító kendőket az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság kormánya javaslatot tett az összes műanyag alapú arctisztító kendő betiltására Angliában, és ez már akár a következő évben megvalósulhat.


Ennek pedig egy nagyon ésszerű magyarázata van: a bolygónk védelme. A fenntartható szépségápolási rutin kialakítása ugyanis apró, de komoly lépés lehet a környezetünk védelme érdekében. Rengeteg nő használ sminket és ezáltal sminktisztító szereket is, melynek az egyik legkönnyebb formája a törlőkendő volt. Ezeknek a kendőknek azonban a nem lebomló változatuk szörnyen káros a környezetünkre. Így az egyik legésszerűbb csere, ha ezt helyettesítjük rendes arctisztítóval.

A Water UK tanulmánya szerint ezek a törlőkendők teszik ki a csatornadugulást okozó anyagok mintegy 93%-át, egyszerűen azért, mert nem arra lettek kitalálva, hogy lehúzzák őket a csatornába. Ezek a dugulások nem csak időbe és pénzbe kerülnek, de a környezetre is óriási negatív hatással vannak.

Szerencsére már egyre több márka készít biológiailag lebomló arctisztító kendőket, hogy segítsenek megoldani ezt az égető problémát. Az olyan márkák, mint a Conserving Beauty megszerezték a brit Fine to Flush tanúsítványt, ami azt jelenti, hogy a termékek lebomlanak a csatornahálózatban, és így minimálisra csökkentik a dugulásokat.

A Conserving Beauty alapítója és vezérigazgatója, Natassia Nicolao így fogalmazott:

„Az Egyesült Királyságban a műanyag nedves törlőkendők közelmúltbeli betiltása biztató előrelépés az éghajlati válság, és a szépségipari fogyasztók számára. Pozitív előrelépés, hogy az Egyesült Királyság kormánya felismeri, hogy a vállalatoknak felelősségre kell vonniuk a hulladéklábnyomukat, és innovatív módon kell megfelelniük a fogyasztók igényeinek.”

Bár már egyre több szépségápolási márka kezdett el biológiailag lebomló arctörlő kendőt gyártani, fontos megjegyezni, hogy ezek még mindig egyszer használatos termékek, amelyek nem a legfenntarthatóbb választás, ha a bőrápolási rutinról van szó. Vannak szerencsére más sminklemosó szerek is, amelyek ugyanúgy gyorsan és talán még precízebben is oldják a sminket.

Nyitókép: Shutterstock