A Nemzetközi Űrállomás

Váratlan missziót kell indítani a Nemzetközi Űrállomáson rekedt asztronauták megmentésére​

Oroszország megerősítette, hogy egy mentőkabint juttatnak a Nemzetközi Űrállomásra, hogy hazajuttathassák a kint rekedt asztronautákat.


Egy korábbi írásunkban beszámoltunk róla, hogy a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó asztronauták észrevették, hogy a Szojuz MS-22 legénységi kapszula hűtővize szivárogni kezdett. Amint fény derült a problémára elkezdték kivizsgálni az okait. Végezetül egy apró meteordarabot neveztek meg hibásnak, ami valamilyen oknál fogva bejutott a rendszerbe.

Kapcsolódó cikkünket itt lehet elolvasni.

A károk ellenére a legénység továbbra is biztonságban van a fedélzeten, viszont ezzel a kint tartózkodásuk jelentősen meghosszabbodott. Dmitrij Petelin és Szergej Prokopjev orosz űrhajósok és Frank Rubio NASA-asztronauta hazajuttatására Oroszország egy személyzet nélküli Szojuz MS-23-as űrhajót küld majd, mely a tervek szerint eredetileg március 16-án indult volna útjára az új személyzettel.

Erre az elmondottak szerint azért van szükség, mivel az eredeti űrhajóban a meghibásodás után komoly felforrósodás jelentkezhet, amikor beér a légkörbe. Vészhelyzet esetén elméletileg még használatba lehetne venni, egyelőre viszont egy másik módszer alkalmazása tűnik a legjobb ötletnek.

Egy másik vészforgatókönyv lehet még a SpaceX Crew Dragon kapszulájának használata. Egyelőre ezzel kapcsolatban még tárgyalások folynak, viszont elméletben véghez lehetne vinni, hogy a kapszula csomagok szállítására fenntartott részében űrhajósok utazzanak haza.

„Biztonságosan rögzíthetnénk a legénység tagjait azon a területen, ahol a Dragonon általában a rakomány van. Mindez csak vészhelyzet esetére, csak akkor, ha evakuálnunk kell az ISS-t”

— olvashatjuk a ScienceAlert cikkében.

A személyzet hazatérése után az utazásra alkalmatlannak nyilvánított MS-22-es utasok nélkül tér vissza a Földre. Természetesen ez sem egy feleslegesen megtett kör lesz. Az űrhajósok olyan eszközökkel és csomagokkal töltik majd fel, melyekben nem tesz kárt a magas hőmérséklet.

Nyitókép: Shutterstock