Fából készült betűk és nagyító zöld háttéren

Ez a szó jellemezte leginkább 2023-at

Talán egyetlen szót sem használtak idén többet, mint ezt.

Az angol era (korszak) kifejezés lett az év hangulatát leginkább kifejező szó 2023-ban a Dictonary.com hétfői választása alapján.

„A vibe [hangulat - szerk.] volt a Dictionary.com egyik legnépszerűbb keresése az évben, ami arra késztetett minket, hogy elgondolkodjunk azon, melyik szó képviselhetné a legjobban 2023 általános kulturális hangulatát”

– mondta el Grant Barrett, a Dictionary.com lexikográfiai vezetője.

Hozzátette, a vibe-hoz hasonlóan az era szó is hasonlóan szlenges fejlődésen ment keresztül, utalva hangulatainkra, esztétikánkra és életszakaszainkra – és 2023-ban a populáris kultúrában valódi hullámzást láttunk a korszakok ilyen jellegű használatában”.

A szó népszerűségéhez némi köze lehet Taylor Swift globális Eras Tour című turnéjának, amely 2024. december 8-án ér véget.

A választásunkat természetesen az év legjelentősebb, rekordokat döntögető, figyelmen kívül hagyhatatlan kulturális jelensége is inspirálta

– fogalmazott Barrett.

A kifejezés, amelynek népszerűsége eredetileg az olyan közösségi médiaplatformokon keresztül nőtt meg, mint a TikTok és a Twitter, hivatalos meghatározása szerint „egy személy életében olyan időszakok, amelyeket valami megkülönböztető és észrevehető dolog jellemez, például egy bizonyos érzelmi állapot, kapcsolat, teljesítmény vagy érdeklődés”.

A fogalom rajongói azonban viccesen és lazán is használják a kifejezést, gyakran mondják, hogy "az én [üres] korszakomban vagyok", vagy egy művész albumciklusára utalnak korszakként.

„Az, hogy Swift a legnagyobb színpadokon használja a szót, segített megszilárdítani azt, mint a saját történetünk feletti irányítás átvételének módját”

– írta Barrett.

(Billboard)

Nyitókép: Shutterstock