Izland

Itt az új lista: ezek a világ legbiztonságosabb országai 2023-ban

Kevés annyira fontos dolog van utazáskor, mint a saját biztonságérzeted. Akár egyedül utazol, akár csoportosan, biztos, hogy nem akarsz stresszelni emiatt.Ezért is érdemes vetni egy pillantást a Global Peace Indexre, amely a Gazdasági és Béke Intézet által összeállított éves rangsor a világ legbiztonságosabb országairól. Számos tényező alapján rangsorolják az országokat, az erőszak és a bűnözés szintjétől kezdve a terrorizmuson át a nemzetközi konfliktusokig.

Azok, akik az elmúlt években figyelemmel kísérték a GPI-t, nem fognak különösebben meglepődni: Izland 2008 óta minden évben az első helyen végzett, így idén is. Az alacsony bűnözési rátának, valamint az alacsony katonai kiadásoknak és a nemzetközi konfliktusok alacsony arányának köszönhetően Izland ismét a világ legbiztonságosabb országa.

A lista második helyezettje Dánia, részben a kormányzati korrupció alacsony szintjének köszönhetően, míg a harmadik Írország lett, amely a 2022-es felmérés óta öt helyet ugrott előre. Magyarország a nem is olyan rossz 18., Ausztrália a 22., az Egyesült Királyság a 37., az USA pedig a 131. helyen végzett.

A tíz legbiztonságosabb ország a világon jelenleg

 1. Izland
 2. Dánia
 3. Írország
 4. Új-Zéland
 5. Ausztria
 6. Szingapúr
 7. Portugália
 8. Szlovénia
 9. Japán
 10. Svájc
Helsinki, Finnorsz\u00e1g, utcak\u00e9p

Fotó: Shutterstock

Míg az összesített rangsorban Izland végzett az élen, a Globális Békeindex „biztonság és védelem" kategóriája szerint technikailag Finnország tekinthető a világ legbiztonságosabb országának. Egy hely biztonságát és védettségét olyan statisztikák alapján értékelik, mint a 100 ezer lakosra jutó gyilkosságok száma és a börtönben ülők száma. Finnország kifejezetten a világ legbiztonságosabb országa ilyen szempontból, Japán, Izland, Szingapúr és Norvégia követi a sorban.

Sajnos azonban nem mindenhol ilyen alacsony a bűnözési ráta és a korrupció szintje. A spektrum másik végén vannak azok az országok, amelyeket háború, erőszak és politikai instabilitás sújt.

A folyamatban lévő konfliktusok elhúzódó instabilitáshoz vezethetnek. A Globális Békeindex szerint ez a 10 ország a spektrum másik végén található, és 2023-ra a világ legveszélyesebb országai közé sorolták őket.

 1. Afganisztán
 2. Jemen
 3. Szíria
 4. Oroszország
 5. Dél-Szudán
 6. Kongói Demokratikus Köztársaság
 7. Irak
 8. Szomália
 9. Közép-afrikai Köztársaság
 10. Szudán

Forrás: Time Out

Nyitókép: Shutterstock