lovak a szabadban

Két szomszédunk is a világ legbiztonságosabb országai között

A biztonság az egyik legfontosabb tényező egy úti cél kiválasztásakor – pláne, ha egyedül utazunk. De honnan tudhatjuk pontosan, hogy melyek a világ legbiztonságosabb országai?

A biztonság fogalmának számszerűsítése érdekében az Institute of Economics and Peace (IEP) kiadta éves Globális Béke Indexét (GPI), amely az országok biztonságát vetette össze különböző szempontok alapján – listát a CN Travel mutatta be

Az idei eredmények azt mutatják, hogy a biztonság és béke átlagos mértéke 0,07 százalékkal romlott az előző évhez képest – az eredmények a 2021-es évre vonatkoznak, így az orosz-ukrán háború még nem szerepel a jelentésben.

A jelentés megjegyzi, hogy míg néhány tényező (például a terrorizmus halálos áldozatainak száma) javult az idő múlásával, a koronavírussal kapcsolatos erőszakos incidensek száma – a lezárásra válaszul bekövetkezett zavargások, célzott fizikai támadások stb. – 2020 és 2021 között a rekordokat meghaladó mértékben emelkedtek. Valójában legalább 158 olyan ország volt, ahol ez idő alatt egy vagy több, közvetlenül a pandémiához kapcsolódó erőszakos incidenst regisztráltak.

Az események ellenére a GPI legutóbbi rangsora hasonlóan néz ki, mint a korábbi években – az első helyen álló ország az elmúlt 13 évben ugyanaz maradt. A lista összeállításához az IEP 163 nemzetet rangsorol a békésség három területe alapján: a társadalmi biztonság és védelem szintje, a folyamatban lévő belföldi és nemzetközi konfliktusok mértéke és a militarizáltság mértéke.

E területeken belül a szervezet 23 minőségi és mennyiségi mutatót vizsgál, többek között a bebörtönzési arányt, a gyilkosságok számát, a belső konfliktusokból eredő halálesetek számát, a bűnözés megítélését és még sok mást. A pontszámokat átlagolják, majd egy átfogó összetett értéket kapnak – minél alacsonyabb a pontszám, annál biztonságosabb az adott terület.

Európa jól szerepelt a listán, ezen belül két szomszédunk is ott van az első tízben. Ettől függetlenül Magyarország sem panaszkodhat: hazánk a 19. helyen végzett.

A lista tizedik helyén Kanada, a kilencediken Csehország, a nyolcadikon Írország, a hetediken Svájc, hatodikon pedig Ausztria végzett.

És íme az első öt helyezett:

5: Szlovénia

Shutterstock

Szlovénia 2020-ban került be először a top 10-be, és idén sikerült is megtartani a helyezést (sőt, néhány helyet feljebb ugrott), köszönhetően a rendkívül alacsony bűnözési rátának és a terrorizmus alacsony kockázatának.

4: Portugália

Shutterstock

Portugália az elmúlt években jelentős előrelépéseket tett a biztonság terén. 2014-ben az ország éppen kilábalt a pénzügyi válságból, és a GPI 18. helyén állt. Ma a gazdasági fellendülés és az alacsony bűnözési ráta szimbóluma. Ha ehhez hozzávesszük a mediterrán éghajlatot és a megfizethető egészségügyi ellátást, nem csoda, hogy sokan döntenek úgy, hogy itt vonulnak nyugdíjba aranyéveikben.

3: Dánia

Shutterstock

Az adatok terén a nemzet kiemelkedik jól működő kormányával, alacsony korrupciós szintével és az erőforrások igazságos elosztásával. Egy másik érdekes tény? Dánia egyike annak a 29 országnak, ahol a nők érezhetően elégedettebbek saját életszínvonalukkal, mint a férfiak.

2: Új-Zéland

Shutterstock

Más országokhoz képest Új-Zélandon rendkívül kevés a belföldi és nemzetközi konfliktus. Ezért is volt sokkoló a 2019-es christchurchi lövöldözés. Az elmúlt években viszont szinte érintetlen maradt a koronavírus okozta szigorú lezárásai miatt. Új-Zéland biztonsága 2021-ben mégis romlott, mivel megnövekedett az országban a fegyverimport és a katonai kiadások költsége.

1: Izland

Shutterstock

Izland ismét a régió és a világ legbékésebb országa, a pozíciót index 2008-as bevezetése óta tartja. A skandináv országban a világon az egyik legalacsonyabbak a katonai kiadások és a nemzetközi konfliktusok aránya (ebben bizonyára segít az a tény is, hogy nem is határosak senkivel) A százezer lakosra jutó 33 fős börtönbüntetési ráta a legalacsonyabb egész Európában.