isla holbox mexiko tenger csonak

Csendes és gyönyörű mexikói sziget, mégis közel a nyüzsgéshez

Szikrázóan fehér homok, türkiz tenger, béke és nyugalom, mindez néhány kilométerre Mexikó legnyüzsgőbb városától, Cancúntól – ez Isla Holbox szigete.


isla holbox szines haz setalo emberek

Fotó: Shutterstock

Kettős arca van ennek a forró klímával bíró közép-amerikai országnak, Mexikónak. Egyrészt a bűnügyi filmekből és híradásokból ismerhetjük a drogkereskedelem kemény világát, mely nem ritkán utcai lövöldözésekben nyilvánul meg. Általánosságban elmondható azonban, hogyha a biztonságos, a turisták által hagyományosan látogatott vidékeket látogatjuk meg, illetve nem mászkálunk sötétben egyedül gyanús sikátorokban, nem eshet bajunk.

Lenyűgöző környék

chichen itza

Fotó: Alex Azabache/Unsplash

Isla Holbox egy gyönyörű tengerparttal és szikrázóan kék vízzel megáldott, kisvárosias sziget a Yucatán-félsziget mellett, egészen közel a szárazföldhöz, ahová egy tizenöt perces kompúttal juthatunk el Chiquila városából. Rendkívül csendes és békés, épp csak annyira épült ki, hogy minden kényelmünknek megfeleljen. Még autókat sem nagyon találunk néhány áruszállító furgonon kívül, leginkább biciklivel vagy golfkocsival lehet közlekedni a környéken. Legnagyobb előnye azonban az, hogy közel találjuk a Yucatán-félsziget legpezsgőbb városát, Cancúnt (ahová itthonról is könnyen találunk repülőjáratot), és a legfontosabb maja város, Chichén Itzá romjait (mely a világ új hét csodáinak egyike) – viszont a nyüzsgő kirándulásokról esténként szó szerint a béke szigetére térhetünk vissza.

Mit csináljunk a szigeten?

mexikoi etelek

Fotó: Shutterstock

Itt két fontos dolgunk van a pihenés mellett: sorra megkóstolni a rendkívül változatos és fűszeres, helyi street foodokat (Van élet a taco után is!), és felfedezni a sekély, langyos tenger lenyűgözően színes élővilágát. A legnagyobb „fogásnak" a helyi cetcápák megpillantása számít, melyek ugyan nagytestűek (átlagos hosszuk öt és tíz méter közt van), de az emberekre nem jelentenek veszélyt. A sziget mangroveerdőit pedig kajakkal érdemes bejárni, hogy szép csendben megfigyelhessük a körülöttünk lévő vadvilágot, és akár még néhány krokodillal is találkozhatunk.