Európa térkép, rajta rajzszögekkel megjelölve az úti célok

Hogyan alakulnak az európai utazások a háború miatt?

Miközben Oroszország háborúja már két hónapja dúl Ukrajna ellen, az ebből eredő hatás a globális utazási iparágra is egyre nagyobb méreteket ölt.

A Global Rescue, az orvosi, biztonsági, evakuálási és utazási kockázatkezelési szolgáltatások vezető szolgáltatója által összeállított 2022. tavaszi utazói biztonsági és hangulatfelmérés eredményei szerint azok az utazók, akik Európába, különösen a kontinens keleti részén fekvő országokba terveztek látogatást, elhalasztják vagy lemondják kirándulásaikat, olvasható a TravelPulse cikkében.

A világ összes nemzetközi utazásra vállalkozójának többsége (89 százaléka) nem változtatja meg utazási terveit az Ukrajnában zajló háború miatt. A felmérésben részt vevők 42 százaléka azonban azt mondta, hogy lemondta vagy elhalasztotta az Oroszországba, Ukrajnába vagy más kelet-európai országokba tervezett utazását. A résztvevők további egyharmada (36 százalék) a háború miatt más európai úti célokra tervezett utazását lemondta vagy elhalasztotta.

„A háború kiszámíthatatlanná és potenciálisan veszélyesebbé teszi a szomszédos régiókat, és érthető módon olyan globális úti célok felé tereli az utazókat, ahol nem fenyeget konfliktus. Ezek a körülmények növelik az extra utazásvédelmi szolgáltatások iránti keresletet is”

– mondta Dan Richards, a Global Rescue vezérigazgatója, az amerikai kereskedelmi minisztérium utazási és turisztikai tanácsadó testületének tagja.

A Global Rescue már korábban is arról számolt be, hogy a nem egészségügyi biztonsági és evakuálási szolgáltatások iránti utazói igények megugrását tapasztalta, mióta Oroszország február végén megszállta Ukrajnát. A megkérdezettek 43 százaléka mondta azt, hogy az ukrajnai háború miatt nagyobb/jóval nagyobb valószínűséggel vásárol olyan utazási biztonsági kötvényeket, amelyek tanácsadási vagy evakuálási szolgáltatásokat nyújtanak arra az esetre, ha külföldön veszélybe kerülnének, például a felkelők támadásai, polgári zavargások vagy előre nem látható természeti katasztrófák miatt.

Miközben a világ utazóinak jelentős része egyértelműen megváltoztatja terveit a kelet-európai erőszakos cselekmények miatt, az Európába utazni szándékozók majdnem ugyanekkora százaléka (37 százalék) azt mondta, hogy nem mondta le vagy halasztotta el az utazását.

„Az utazók aggodalmai megoszlanak a külföldi utazással kapcsolatban. Az utazók közel fele (43 százalék) azt mondja, hogy valamelyest aggódik a nemzetközi utazások miatt, de 28 százalék egyáltalán nem aggódik, míg ugyanennyien sokkal inkább nyugtalankodik”

– fogalmazott Richards.

Hozzátette, hogy amint az utazók ténylegesen a tengerentúlra utaznak, a térségben zajló katonai konfliktus a legkevésbé aggasztja őket, 39 százalékuk szerint a baleset, sérülés vagy betegség (nem koronavírus) a legnagyobb, nem COVID-hoz kapcsolódó félelmük a nemzetközi utazással kapcsolatban.

A válaszadók tengerentúli utazással kapcsolatos további aggodalmainak megoszlása a következő:

  • az utazás lemondása (22 százalék)
  • polgári zavargások és terrorizmus (16 százalék)
  • háború (8 százalék)
  • rablás (7 százalék)
  • természeti katasztrófa (3 százalék)
  • személyiséglopás (2 százalék)